Токът нагоре само с 10% от април

6370 ~ 2 мин. четене

Скокът в цената на тока от 1 юли ще бъде около 10%, въпреки че вчера от НЕК поискаха 15%. Това обяви доскорошният директор на компанията Михаил Андонов, който вече е изпълнителен шеф на Българския енергиен холдинг, пред "Дарик". Той изтъкна 4 причини за поисканото поскъпване.

"Имаме два пъти увеличение на цената на газта, което доведе до увеличаване на електроенергията, произвеждана от топлофикационните дружества. Втората причина е компенсацията, която НЕК поема заради обществото на базата на преференциалните цени на възобновяемите енергийни източници. През целия регулаторен период производството от възобновяеми източници е увеличено с над 20 процента. Третата причина - пускането на новата мощност в AES Гълъбово, която също не е разчетена в ценовата рамка за този регулаторен период. И четвъртата причина е пускането на ТЕЦ "Брикел" миналата година, от 8 август, след изграждането на сероочистващата инсталация".

Андонов допълни, че досега регулаторът не се е съобразявал с исканията на НЕК. "Така че аз не очаквам, че ще приемат това наше искане. Но това значи, че НЕК ще продължи да има проблеми във финансово отношение и с необезпечен паричен поток. Г-н Семерджиев трябва да реши този проблем. Аз очаквам, че наистина крайното увеличение на цената няма да бъде толкова драстично, и мисля, че ще бъде в рамките на 10 процента за крайния консуматор".
 
Андонов потвърди плановете между 10 и 25 процента от акциите на БЕХ да бъдат пуснати на фондови борси. "За приватизация на част от дружествата нямам информация и на този етап не мога до коментирам", каза той и допълни, че дали проектът "Белене" ще бъде изваден от активите на НЕК ще стане ясно, когато се разбере ще има ли втора атомна централа или не. "Българският енергиен холдинг е нужен в момента за енергетиката, иначе най-лесно е да разтурим нещо, което е създадено. Има какво да се работи в посока наистина холдингът да стане от финансов оперативен".

Подкрепи Economic.bg