Токът поевтинява с 8% от началото на март (обновена)

Протестиращите искат увеличението на цената от 1 юли 2012 г. да отпадне

68 ~ 1 мин. четене
Автор: Атанас Христов

Цената на електроенергията може да намалее с 8% от 1 март. Решението за това трябва да вземе Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР). Това каза министър-председателят Бойко Борисов. Той уточни, че предложението е на правителството, но ДКЕВР е органът, който трябва да реши за понижението на цената.

Той прочете искането на протестиращите, като първото от тях е "Незабавно да се отнеме взетото от ДКЕВР решение за увеличаване на цената на тока с 13%". Този ръст влезе в сила от 1 юли миналата година и е сред причините за шоковото увеличение на сметките тази зима.

Бойко Борисов поясни, че дори от Брюксел са "обърнали внимание" на кабинета, че тези решения ги взима ДКЕВР като независим регулатор. "Надявам се да се съобразят и да вземат подобно решение тогава", добави премиерът.

На искането за отпадане на увеличението от 13%, премиерът отговори, че кабинетът може да предложи намаляване на цената от 1 март тази година с 8%. По думите му това показват разчетите на правителствените експерти. "От 1 март можем да намалим, повтарям, ако ДКЕВР се съгласят, с 8% цената на тока. Според нашите разчети с 8% можем да го направим", разясни Бойко Борисов.

Протестиращите поискаха намаляване на квотите на производството на скъпа енергия. Именно компонента "зелена" енергия беше основната причина за рязкото повишение от лятото на миналата година.

Подкрепи Economic.bg