Топ 10 на най-призрачните градове

Малцина са посетителите, които дръзват да се разхождат из тези забравени от човека места след залез слънце, затова решихме да Ви представим 10-те най-интересни призрачни места

По света има хиляди интересни туристически дестинации, но авантюристите, търсещи силни усещания, предпочитат изоставените места - тези с мрачна или неизяснена история или така наречените "призрачни-градове". Малцина са посетителите, които дръзват да се разхождат из тези забравени от човека места след залез слънце. Затова решихме да Ви представим класацията на Белла Донна за 10-те най-интересни призрачни градове:

10. Боди, Калифорния

Боди е град-призрак, разположен в източните склонове на планинската верига Сиера Невада в щата Калифорния, САЩ. Селището се намира на около 120 км юго-източно от езерото Тахо. Основан е като миньорски лагер през 1859 г. след откриването на злато там от Уилям С. Боди, който изчезва безследно в снежна буря през ноември същата година докато е пътувал за провизии до съседния Моновил.

Към 1880 г. Боди е имал население от около 10 000 жители.  През годините в Боди е намерено злато на стойност 34 милиона долара.  През 1961 г. Боди е обозначен като национална историческа забележителност.

9. Сан Жи, Тайван

На северното крайбрежие на остров Тайван,близо до столицата Тайпе,се намира градът-призрак Сан Жи. В началото на 80-те години на ХХ век голяма компания под патронажа на държавата започва строежа на ултрамодерен град.

Според плана Сан Жи трябвало да се превърне в пристанище за столични богаташи.

Средства за строителството не са били жалени и съвсем скоро по крайбрежието се появяват футуристичните домове, които за тогавашното време са връх на инженерната мисъл. За съжаление вместо световна слава като град на бъдещето, Сан Жи го очаква запустяване и лошата репутация на град-призрак.

Местните архиви свидетелстват за няколко жертви, дадени в процеса на строителството, а според слуховете едва ли не всеки ден умирал по един работник. Населението на Тайван се слави като достатъчно суеверно и не след дълго Сан Жи става печално известен.

Строителството окончателно завършило, даже се провело тържествено откриване на "града на бъдещето", но желаещи да си закупят имот в него така и не се намерили и дори туристите пристигали на оглед неохотно и със страх. Работата била там, че местните жители искрено вярвали,че Сан Жи се е превърнал в пристанище за изгубени и скитащи души на умрели хора, а да лишиш духовете от тяхното пристанище носи родово проклятие.

Така и си стои на брега градът Сан Жи, постепенно се разрушава и никога няма да достигне така мечтаната си слава на "град на бъдещето".

8. Вароша, Кипър

Тягостна тишина обгръща Вароша, гръцкият квартал на кипърския град Фамагуста, изоставен от жителите си по време на турската инвазия от 1974 г. Разположените край пустия плаж рушащи се блокове и хотели с ронещи се мазилки, чиито стени изобилстват от дупки от куршуми, напомнят за станалото преди 35 години. Турското нахлуване в Кипър, предизвикано от подбуден от Гърция преврат, принуждава всички 15 000 жители на Вароша да го напуснат, а Фамагуста остава разделен. Турските войски затварят квартала зад бодлива тел и до ден днешен той е забранена зона.

7. Хашима Япония

Изоставеният град-остров Хашима се намира в Китайско море на около 6 км от Наказаки и на близо 1.5 км от съседния по-малък остров - Наканошима. Островът е бил царство за птиците до 1887 година, когато идват първите заселници, които намират най-качествените въглища в света.

След края на Втората Световна война всички затворници са откарани от острова. В Хашима започват да прииждат работници със семействата си на постоянна договорена работа. Започват строителство на жилищни блокове, които достигат височина - 9 етажа. Островът с размер 6.3 хектара се населява от близо 5000 постоянни жители.

Хашима е единственият град, който няма нито едно престъпление или организирана престъпност! Хиляди миньори работят с пот на челото. Но в един момент китайските въглища се оказват по-евтини от японските. И в крайна сметка на 24 април 1974 година последният жител на Хашима напуска острова-град. В последствие той е обявен за защитен обект на ЮНЕСКО. Япония забранява достъпа до острова. Едва на 22 април 2009 е разрешено публичното посещение на острова-град Хашима.

6. Балестрино, Италия

Балестрино е наистина странен случай, подробна информация, за който е трудно да бъде намерена, най-малко пък за истинската причина за изоставянето му. Никой не е сигурен кога точно е основан градът, макар записките да датират от преди 11в., когато градът е бил собственост на Бенедиктинтското абатство Сан Пиетро дей Монти. Горната част на града се състои от замъка на маркиза, в чието подножие е разположена енорийската църква Св. Андреа. Според данните през 1860г. в селището живеят 800-850 души, главно фермери, които са отглеждали маслинови дръвчета.

В края на XIXв. северозападното крайбрежие на Италия било поразено от множество земетресения. Едно от тях, това през 1887г. (магнитуд 6,7 по Рихтер) разрушава някои селища в област Савона и въпреки че няма конкретни данни, че Балестрино е бил засегнат, по същото време има записи за усилена ремонтна дейност и спад в населението.

През 1953г. градчето е било изоставено и обявено от геолозите за "нестабилно".

5. Katoli World, Тайван

Katoli World се намира в областта Dakeng Scenic, точно до Taichung, Тайван. Увеселителният парк отваря врати в средата на 80-те и има небивал успех. Затворен е след голямо земетресение на 21.09.1999г., в което са загинали хиляди хора, но нито един в самия парк, защото природната стихия нанася удара си след приключване на работното време.

Големи площи от парка са били разрушени и е било наложително той да бъде затворен. Мястото, което навремето е било огласяно от детски смях, сега потъва в скърцащия самотен звук на разяждащата металните съоръжения ръжда.

4. Сентралия, Пенсилвания

Въгледобивът е бил основното занятие на хората, живущи в Сентралия. През 1962г. в следствие на ежеседмичното запалване на боклука е засегната голяма ресурсна "вена" и се разгаря голям подземен пожар.

През 1979г. местните си дават сметка за мащаба на проблема, когато близката бензиностанция отчита температура от 77.8°C. Това предизвиква широко внимание, прерастнало в паника, когато през 1981г. 12-годишно момче почти намира смъртта си, пропадайки в дупка, дълбока 150 фута, която изведнъж се разтворила под краката му. През 1984 г., 42 милиона долара са били изразходвани за релокация, като повечето от жителите се преместват в близките Mount Carmel и Ashland.

През 1992г. властите на Пенсилвания вземат решение да съборят всички къщи в градчето и като резултат в него остават да живеят само шепа жители - главно свещеници. Подземният огън продължава да гори и според експерти няма да спре още поне 250 години.

3. Яшима, Япония

Яшима е внушително плато, намиращо се на североизток от Такаматсу, вторият най-голям град на Шикоку (остров в Япония). На върха на Яшима се намира храм, известен като място за поклонение към загиналите. Храмът е единствената причина, поради която хиляди хора са се стичали тук.

През 80-те години жителите на Такаматсу решават да се възползват от този факт и да превърнат Яшима в туристическа дестинация. Построяват се шест хотела, паркове, заведения и магазини, та дори и аквариум. Известно време след мащабното строителство, обаче, хората осъзнават, че Яшима не е място, атрактивно за туристите, най-вече заради широко откриващата се гледка към близката каменоломна. Хотелите и магазините са принудени бързо да затворят врати, а милионите похарчени йени са прежалени.

2. Припят, Украйна

Припят е изоставен град в Северна Украйна, близо до границата с Беларус. Това е градът, най-близко разположен до Чернобилската атомна електроцентрала, мястото на най-тежкия инцидент с атомен реактор в историята. Построен е в началото на 1970-те, за да обслужва електроцентралата и населението му достига 50 000 души. След Чернобилската авария през 1986 целият град е евакуиран.

Днес градът наподобява музей на последните години на Съветската епоха. С напълно изоставени жилищни блокове, включително четири, които никога не са използвани, плувни басейни и болници, в които всичко е непокътнато, от вестници до детски играчки и дрехи. Припят и околните райони няма да бъдат пригодни за обитаване от хора през следващите няколко века.

1. Крако, Италия

Крако е средновековен град, който се намира на 40 километра от Тарентския залив. През 1892 г. населението му достига до над 2000 жители, а в следващите 30 години повече от 1300 човека емигрират към Северна Америка. Масовото изселване се засилва вследствие от лошите реколти, свлачища и земетресения, и не на последно място – Първата световна война. През 1963 г, 1800-те жители на града били преместени към съседната долина, наречена Craco Peschiera, а оригиналният град бил оставен да пустее и до днес.

Коментари: 0