"Топлофикация" е заинтересована съседите да крадат топлина

Рeшаването на този проблем не беше в интерес на предишното управляващо мнозинство, смята бившият енергиен министър Петър Димитров

736 ~ 5 мин. четене
Автор: Таня Киркова

- Г-н Димитров, и Вие пострадахте от Енергото, когато бяхте енергиен министър. Започнахте проверки на ЕРП-та. Какво показа тя?

- Проблемът беше, че ми спряха тока, заради неплатена сметка, заради грешка. Сбъркали титуляра на сметката ми за ток. Живеех в жилище на Народното събрание и плащанията за комунални услуги - ток, парно, вода минаваха през него.

Оказах се в абсурдна ситуация да ме санкционират като длъжник, какъвто не бях. Това показва в каква ситуация се оказват всички българи.

Затова моето желание беше да създадем такава законова база, че да не може на хората да се спират водата, тока и парното.

Тези услуги са основна жизнена потребност за всеки човек и той не трябва да бъде лишен от тях, когато изпадне в неплатежоспособност. За съжаление водихме разговори за консолидирани промени в законодателството за парното и за тока, така че  да бъдат защитени интересите на гражданите. Нищо такава не се случи.

Валентин Николов правеше едни демонстрации със засичания на кражби на парно с термовизионни камери, когато беше още в парламента. След това той отиде в Министерството на икономиката и енергетиката и Червенкондев пое ангажимента от следващия отоплителен сезон, тоест от есента 2012 г., да има промени в законодателната база. Аз и още няколко народни представители бяхме внесли подобни промени в Закона за енергетиката, но ги отхвърлиха с обяснението, че не са доработени. 

 

- Какво беше предложението?

- Предложението беше, когато си свалил радиаторите в жилището си и си изолирал вертикалните щрангове, които минават през апартамента ти, а етажната собственост засвидетелства това, да не плащаш нищо.

Тъй като, ако някой краде, той краде от съседите, той не краде от Топлофикация. Бяхме подготвили законодателни промени, но ни казаха, че не са домислени и не са доизпипани. Ето го "доизпипаното" по площадите на България.

 

- Спомням си, че след едни подобни огромни сметки за парно и топла вода за декември 2008-януари 2009 г. и взрив от потребителско недоволство, вие назначихте комисия с участие на МИЕТ, потребителски организации, учени от Техническия университет, фирмите за топлинно счетоводство, "Топлофикация-София" и журналисти от няколко водещи медии, да проверят как са формирани сметките в сгради с драстично високи фактури.        Участвах в тази проверка, след нея нищо не последва. Никакви мерки не взехте.

- Помня. Не беше в интерес на управляващото тогава мнозинство.

 

- Вие бяхте министър на енергетиката тогава.

- Повтарям - не беше в интерес на управляващото тогава мнозинство. На тези проверки стигнахме до извода, че изходът е да направим като всичките 26 членки в ЕС и плащането да става от етажната собственост по показанията на общия топломер. Като почнете от омбудсмана и свършите със собствената ми парламентарна група, това предложение беше бламирано. В резултат ние си останахме в сегашната ситуация, когато се краде топлина не от топлофикация, а от своите съседи. Независимо от това не можеше да се вземат радикални мерки, за да отпадне тази абсурдна ситуация.

 

- Препоръчани бяха и други възможни за изпълнение мерки, нали?

- Беше два месеца преди парламентарните избори, влязохме в друг режим. Но ви казвам, че нямаше воля от управляващото мнозинство да се отиде на такова решение. Такова решение и сега е възможно.

 

- Кажете какво е предложението ви?

- Ако се откажем от абонатния топломер и сключим индивидуални договори с Топлофикация. Загубите в блоковете ги запишем на Топлофикация, а не живеещите в блока. Тогава ако не ползваш парно отопление, няма да плащаш нищо на топлофикация.

Ако дружеството спре топлоподаването, ще го спре само на домакинствата, които не се отопляват, не си плащат сметките. Когато някой краде, той ще краде от топлофикация, а не от съседите.

 

- Такава практика има ли някъде?

- Трудна е тази практика, защото действително загубите във всяка сграда би трябвало да бъдат  работа на живеещите в нея.

Хората, които са си махнали радиаторите се отопляват с други алтернативни източници на топлина - климатик, печки на твърдо гориво или на ток. Те топлят стените, пода и таваните на съседните апартаменти. Не трябва ли и на тях да им плащат за това? Абсурдно. В един блок, в който няма централно топлоснабдяване, съседите не се ли топлят едни други? Някой да плаща затова на съседа си? Абсурдни положения.

 

- Как си го обяснявате?

- В момента Топлофикация е заинтересована да крадат съседите топлоенергия. Колкото повече открадне, толкова по-големи стават сметките на техните съседи. Това се плаща на Топлофикация. Защо да те лови Топлофикация при тази система.  Защо да те лови топлинният счетоводител, който си получава парите от Топлофикация. Затова хората са го направили по много прост начин. Етажната собственост се разплаща по показанията на общия топломер. Тя събира парите и тя решава как този разход на топлинна енергия да го разпредели.

 

- Знаете, че в нашето общество е невъзможно. Ще се предизвикат междусъседски войни.

- Как 26 страни-членки в ЕС могат. Не зная защо ние не можем. Както си събират членския внос за разноските на входа.

 

- И тях не плащат всички. А сметките за парно са големи.

- В нормалните държави като не си плащаш в един момент ти взимат жилището от същата етажна собственост. Като не можеш да се топлиш, защо да се топлиш за моя сметка. А сега какво става? Който не плаща, се оказва като привилегирован. Като не си плащаш три години, отиваш в съда и той казва, че е минала давност и въобще не плащаш.

Затова трябва да се разберем, два са вариантите:

Или индивидуални договори с Топлофикация и тогава загубите да се запишат на дружеството. Тогава те няма да са 18-19%, ще скочат.

Другият начин е да минем към колективния вариант.

Ако има политическа воля, решенията са ясни.

 

- Има ли, енергийна мафия?

- Много е важно да се разберем какво разбираме под енергийна мафия. Сегашната схема за определяне на цените за топло, за светло са разходопокривни. Правиш разход, доказваш го пред ДКЕВР и тя ти го вкарва в цената. Погледнете в какъв лукс живеят централите на ЕРП-та. Погледнете им колите. Погледнете заплатите на висшия им мениджмънт. Всичко това го плащаме ние. Трябва да се направи такава методика, че щом си монополист и си държавно регулиран, ще ти сложим едни прагове на разходи.

И аз се надявах, имаше личен ангажимент на Червенкондев, че това ще стане. Не стана. И Валентин Николов искаше да го направи, но не го направи. Дянков искаше за три години да ни докара средноевропейски доходи, но не го направи.

Подкрепи Economic.bg