Тотю Младенов: Бизнесът спестява пари от обучение

Има пълна гаранция за парите от Сребърния фонд

6568 ~ 2 мин. четене

Бизнесът спестява пари от обучение на служителите си. Това заяви социалният министър Тотю Младенов пред бТВ. Той припомни, че фирмите може да кандидатстват по европрограми чрез Агенцията по заетостта за преквалификация на кадрите.

„Нека кандидатстват, тези пари са важни както за персонала, така и за работодателя”, посочи Младенов.

Министърът посочи, че няма да бъде въведено почасово плащане на минимална сума за работа, каквото предложение имаше от страна на икономисти. По думите му последните препоръки на Европейския съюз потвърждават, че подобна мярка няма да бъде предприета.

„В редица страни има минимална заплата по браншове. У нас имаме и от двата вида – минимална заплата за страната и такава по браншове”, заяви Младенов.

Относно криминализирането на неизплащането на заплати от работодателя, социалният министър заяви, че в Европейския съюз няма подобна практика и законодателство.

Младенов коментира още, че очакваната безработица за април ще е малко под 11,5 процента. Според него се очаква сезонно разкриване на нови работни места, което от своя страна ще намали процентът на безработните.

По думите на министъра минималната работна заплата ще продължава да се увеличава. Прогнозите са с всяка следваща година, тя да се увеличава минимум с 20 лв. Така през 2015 година минималната работна заплата в страната ще е поне 350 лв.

„Ако се увеличи производителността на труда, може да има повишение на заплатите, включително и на минималните”, заяви Младенов.

Относно инвестирането на средства от Сребърния фонд в държавни ценни книжа, министърът посочи, че поддържа идеята на финансовия министър Симеон Дянков.

„Има пълна гаранция за тези пари, те трябва да се инвестират разумно. Не виждам защо трябва да се отстъпва”, добави Младенов.

Подкрепи Economic.bg