Трайчо Трайков пита защо няма яснота за положението в КТБ

Идеята нито един депозит да не пострада противоречи на законодателството, смята експертът на Реформаторския блок

Трайчо Трайков пита защо няма яснота за положението в КТБ
196 ~ 2 мин. четене
Автор: Николай Марченко

Незабавно трябва да се разбере каква е реалната стойност на кредитния портфейл на Корпоративна търговска банка (КТБ). Това коментира по Нова телевизия бившият министър на икономиката и експерт на „Реформаторския блок” Трайчо Трайков.

По думите му към днешния момент никой не е отговорил на въпроса какво стои срещу тези 3,5 млрд. лв. кредити, които банката е дала. „До момента всички коментари около са въз основа на слухове - каква може да е дупката, как може да се запълни и какво да се направи оттук нататък”, смята бившият шеф на МИЕ.

Според него всеки коментар трябва да върви с обяснение за това дали коментиращият има някакъв интерес и ако има, какъв е той. "Основният приоритет в момента е свързан именно с уточняване на това какво наистина е положението в КТБ. В този смисъл най-обнадеждаващите сигнали идват от дискусиите в президентството, защото на консултациите в понеделник се е говорило основно за това как да се изясни положението преди да се реши какви са следващите стъпки", казва Трайков.

Той е на мнение, че БНБ в случая се сблъсква с различни интереси около КТБ. "Винаги съм смятал, че банковият надзор в България работи много успешно. Доказателство за това беше фактът, че по време на голямата световна криза през 2008 г. българските банки не пострадаха. Настоящият казус обаче сякаш не се вписва в тази представа. Продължавам да се надявам, че това не е общ проблем на банковия надзор, а е свързан с много конкретни обстоятелства и връзка на лица с различни длъжности, които могат да влияят на ситуацията", каза Трайчо Трайков.

Според него трябва да се върви към външен преглед на дейността на българския банков надзор. "По-голямата част от законодателните промени целят две неща - независимо какво се случи с тези милиарди активи, никой от депозитите в банката да не пострада. Това е чудесна идея, но не се връзва със съществуващото законодателство и с неговата идея", заяви Трайков относно спорната инициатива на управляващите за специален закон за КТБ и възстановяване на влоговете над 100 хил. евро.Подкрепи Economic.bg