Трайчо Трайков пледира за шистов газ и приватизация на НЕК

Бившият ресорен министър сподели пред Deutsche Welle рецептата си за българската енергетика

Идеи

Трайчо Трайков пледира за шистов газ и приватизация на НЕК
4115 ~ 2 мин. четене
Автор: Николай Марченко

За проучвания за залежи на шистов газ и приватизация на Националната електрическа компания (НЕК) призова в коментар за българската редакция на DeutscheWelle (DW) икономическият експерт на Реформаторския блок (РБ) и ексминистър на енергетиката (2009 – 2012) в кабинета «Борисов» Трайчо Трайков.

По думите му приетите наскоро нови изисквания на Еврокомисията (ЕК) за спазване на строги екологически стандарти не само при добива, но и при проучванията за шистов газ могат да подобрят перспективите пред този енергоизточник в България. «Новите регулации на Евросъюза са вече значително по-строги от изискванията за добива на шистов нефт и газ в САЩ», добавя Трайков.

С него обаче не е съгласен евродепутатът и бивш шеф на МВнР Ивайло Калфин, също цитиран от DW. Tой призна, че енергийната политика на Европейския съюз (ЕС) «не ограничава избора на България да сложи в енергийния си микс и шистовия нефт и газ». Според него обаче «екологическият риск от това нововъведение е все още твърде висок».

Както е известно, американската Chevron бе поканена в България от Трайчо Трайков, но протестите срещу компанията принудиха експремиера Бойко Борисов да нареди на ГЕРБ да подкрепи в парламента мораториума върху проучванията и добива на шистов газ. Запасите на страната в този ресурс на бъдещето са почти 600 млрд. куб. м. Себестойността на кубически метър шистов газ обаче е по-ниска от тази на внасяния газ от Русия, чието количество е около 3 млрд. куб. м годишно.

Като за «лек за енергетиката» DW споменава евентуалната приватизация на държавните енергийни предприятия. Според Трайчо Трайков като цяло е неприемливо зле управляваните и почти фалирали държавни енергийни фирми да бъдат приватизирани, защото при сегашното им състояние ще бъде постигната много ниска цена.

«Да се продаде на стратегически инвеститор миноритарен дял от държавната енергетика по подобие на стъпката, която предприе закъсалата Гърция, по принцип обаче не е лоша идея, защото това автоматично би привнесло в отрасъла така липсващите му прозрачност и отчетност», смята бившият ресорен министър.

«В моята професионална практика съм бил свидетел как една съсипана българска енергийна фирма показа драстично подобрение на показателите си след приватизацията», обобщи позицията си Трайчо Трайков.Подкрепи Economic.bg