Трайков алармира за €100 млн. държавна гаранция за "Южен поток"

Реформаторският блок пита премиера Орешарски дали е внесена гаранцията, въпреки официалното замразяване на проекта на ниво ЕС

Ново разкритие

Трайков алармира за €100 млн. държавна гаранция за
228 ~ 2 мин. четене
Автор: Николай Марченко

Реформаторският блок (РБ) обяви, че правителството се готви чрез отпускането на държавна гаранция в размер на 100 млн. евро за започването на строежа на газопровода "Южен поток". Целта според експертите на РБ e да се направи «финансово необратим» проекта.

Това е поредно разкритие на "Реформаторите", след като първи показаха текстовете на руския държавен монополист "Газпром" с инструкции за промени в българското законодателство с цел промяната на статута на "Южен поток" като "интерконектор" извън територията на Европейския съюз (ЕС).

"Премиерът Орешарски да каже известно ли му е за издаването на гаранция от Българската банка за развитие (ББР) и Българската агенция за експертно застраховане (БАЕЗ) за "Южен поток“, отпусната ли е вече тази гаранция и ако не е, ще позволи ли той българският данъкоплатец да плати 100 млн. евро", попита на пресконференция Трайчо Трайков – бившият министър на икономиката, енергетиката и туризма е икономически експерт и член на Гражданския съвет на РБ.

По думите му тези действия се предприемат, «независимо че строежът на газопровода може да не се случи, заради претенциите на Европейската комисия (ЕК), че проектът не спазва европейското законодателство за газовите мрежи». «Ако трябва после да се спре, забави, промени проектът, тези 100 млн. трябва да се платят от българските данъкоплатци», обясни още Трайков.

Според него вече говорим за потенциални опасности за страната ни от "Южен поток“. "Информирахме, че "Газпром“ пише българското законодателство в сектора в разрез с европейските ангажименти на България, за поръчките за милиарди за "свои“ фирми, за влагането на пари за дейности, които не са законовообосновани», припомни той.

Според него РБ вече накара министъра на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев и премиера да спрат реализацията на проекта. «Принудихме Стойнев и Орешарски да декларират, че няма да правят нищо по „Южен поток“, което би имало лоши последици за България. Орешарски обеща да замрази проекта до изчистването на всички въпроси по него, но ето че възниква този за банковата гаранция от ББР», възмути се Трайков.

Той коментира и финансовите резултати на държавната Национална електрическа компания (НЕК), която в петък отчете 143 млн. лв. загуба, пасиви за над 1 млрд. лв., огромни дългове към топлоцентрали, банки и собственика си и сринат износ на тока.

Трайков каза, че не е изненадан от това, тъй като НЕК е «станала жертва на ценовия модел и на желанието на управляващите чрез нея и другите компании в сектора да поддържат ниски цени, за да не им търсят сметка хората за действията им в енергетиката».

В бъдеще, според него, секторът трябва "да се върне в баланс, така че приходите да са равни на разходите". «Начините това да стане са различни – чрез промяна в цените, постигане на ефективности в работата на компаниите и като се спре да се харчат повече пари от нужното», обобщи бившият ресорен министър (2009 – 2012) в кабинета на ГЕРБ.Подкрепи Economic.bg