Трасето на газовата връзка с Турция - ясно до края на 2012-а

128 ~ 1 мин. четене

До края на годината ще имаме ясна пътна карта за изграждането на газовата връзка с Турция. Tова обяви енергийният министър Делян Добрев на среща с клуба на дипломатите-икономисти, организирана от Центъра за икономическо развитие. Срещата бе посветена на енергетиката на България.

Министър Добрев изтъкна, че газовата връзка с Турция може да се се превърне в първата реално изградена тръба от проекта Nabucco West. “И за мен това е най-добрият вариант”, подчерта той.

По думите му към края на следващата година се очаква да стартира изграждането на интерконектора с Гърция, а до края на тази предстои сключването на договор с изпълнител на българската част от този със Сърбия. На 15 октомври приключва предпроектното проучване за тази връзка.

Министърът заяви, че темата за енергийната ефективност излиза извън рамките на енергетиката и затова тя е водеща за конкурентоспособността на икономиката и ключ към повишаване на жизнения стандарт на хората. Енергийната интензивност на икономиката е с 65% по-висока от средното равнище в ЕС, каза Добрев.

Той подчерта, че енергийната стратегия на страната предвижда намаляване на енергийната интензивност с 50% до 2020 г., в сравнение с 2005. , което ще доведе до намаляване на консумацията на енергия с 15% в сравнение с 2010 г. Националната цел на България, записана в плана за енергийна ефективност, предвижда до 2016 г. да постигнем енергийно спестяване в размер на 9% от крайното потребление, каза още Делян Добрев.

 

Подкрепи Economic.bg