Тренчев: Минималната заплата трябва да е дори 330 лв.

Синдикатите отдавна настоявали за повишаване на доходите, работодателите негодуват

84 ~ 2 мин. четене
Автор: Атанас Христов

Повишението на минималната работна заплата (МРЗ) е наша идея от доста време. Ние даже предлагахме още от началото на септември МРЗ да се увеличи до 330 лв., за да може да се увеличи потреблението. Това коментира специално за Информационна Агенция Икономика лидерът на КТ "Подкрепа" Константин Тренчев.

Днешната идея на социалния министър Тотю Младенов за повишаване на МРЗ предизвика полемика сред социалните партньори. Информационна Агенция Икономика продължи да търси за коментар страните, като след мнението на работодателите публикуваме и позицията на синдикатите. "Предложението на министър Младенов не е обсъждано в тристранния съвет, защото той не е свикван", добави Тренчев.

"310 лв. е високо възнаграждение за някои икономически дейности, тъй като при добавянето на клас за прослужено време се достига заплата близка до средната за страната. Това важи основно за нискоквалифицираните дейности в сфери като рестораньорство и хотелиерство. Високата заплата за нискоквалифициран труд води до загуба на работни места". Това коментира по-рано за Информационна Агенция Икономика председателят на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) Васил Велев.

"Класика е работодателите да негодуват срещу увеличението на МРЗ. Ако има начин да не плащат заплати ще е най-добре!", контрира Константин Тренчев.

По думите му минималните осигурителни прагове са договорени само за някои дейности на 290 лв. "Ако МРЗ се увеличи на 310 лв. те също автоматично ще нараснат. Нашата задача е да се борим за увеличаване на доходите. Праговете са измислица, каквато няма в нормалните държави", обясни синидалистът.

Той не се нае с прогноза кога и дали ще се стигне до обсъждане на предложението за повишаване на МРЗ, защото тристранния съвет не е свикан и не се знае кога вицепремиерът ще го свика.

Подкрепи Economic.bg