Три държави с интерес към "Товарни превози"

Процедурата по приватизацията на „Товарни превози” вероятно ще страртира следващата седмица

Компании от Русия, Австрия и Турция проявяват интерес към приватизацията на „Товарни превози. Това съобщи пред БНР министърът на транспорта Ивайло Московски. Няма конкретни компании, заявили интерес към приватизацията, но от разговорите ми с посланиците на някои държави имам потвърден интерес от техните страни, уточни той.

Процедурата по приватизацията на „Товарни превози” вероятно ще страртира следващата седмица.

Той не се ангажира дали там ще има нови съкращения на служители на БДЖ, тъй като процедурата ще отнеме няколко месеца.

Относно „Пътнически превози” Московски заяви: „Моята препоръка беше да седнат, да изговорят аргументите на едната страна и на другата страна. Там вероятно има логика да се продължи в посока допълнителни съкращения, тъй като от намаляването на броя на влаковете е възможно това да доведе до допълнителни съкращения. Респективно пък започват да идват новите спални вагони, така че там ще трябват допълнително хора. За това е въпрос на разговори да се уточнят нещата”.

Според Ивайло Московски в момента няма основания за стачни действия, защото ако се стигне до нови протести, по думите му това ще докаже, че се пречи на процедурата по приватизация. „Това е жизненоспасяващо действие за железниците, тъй като щетата, ако не се случи приватизацията или не е успешна, ще бъде огромна. В момента всички кредитори са спокойни, защото всички те чакат тази приватизация. От резултата от приватизацията ще зависят по нататъшните ни преговори със Световната банка. Така че всички неща, които спасяват, стабилизират и дават развитие на железниците, минават през тази приватизация. Ако тя не се случи или нещо се попречи на нея, сами разбирате, че ще търся някакъв умисъл в нея”, категоричен е министър Московски.

Коментари: 0