Три фирми подадоха документи за ВМЗ-Сопот

Работниците остават в стачна готовност

И трите дружества, които са закупили конкурсна документация за приватизацията на ВМЗ-Сопот, са заявили желанието си да продължат напред в процедурата.

Фирмите „Сейдж консултантс” АД, София; „Емко” ЕООД, София и „Дунарит” АД, Русе са подали  документация за съответствие с предварителните квалификационни изисквания в конкурса за продажбата на 118 000 000 броя акции, представляващи 100% от капитала на „ВМЗ” ЕАД, Сопот, съобщиха от Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол. След като се запознае с подадените документи, Агенцията ще издаде сертификат за регистрация на участниците, които отговарят на условията на конкурса.

Крайният срок, в който кандидат-купувачите на ВМЗ-Сопот можеха да подадат документи, изтече вчера.

Според условията на конкурса кандидатите могат да бъдат само стратегически инвеститори – компании, които произвеждат специална продукция с оборот поне 120 млн. лева на година.

Новият собственик няма да има право на съкращения и намаляване на заплатите през следващите три години. Той ще наследи публични задължения в размер на 47 млн. лв. и около 1.3 млн. лв. дългове към работниците.  

Процедурата по приватизация трябва да приключи до края на ноември.

Междувременно работниците в оръжейния гигант остават в стачна готовност. Те обявиха, че ако до утре не получат обещаните им от ръководството остатък от заплатата за август и аванс за септември, ще обявят ефективна стачка.

Коментари: 0