Трудности за част от банките у нас

Безработицата ще расте още година, очакват икономисти от БАН

6552 ~ 2 мин. четене

Част от банките у нас може да се сблъскат с трудности при покриването на критериите за капиталова адекватност. Това прогнозира Григор Сарийски от икономическия институт в БАН, предаде DarikFinance. По думите му вече има банка, към която „Банков надзор” е направил предписание незабавно да увеличи капиталовата си база. Кога ще стане това засега не знаете, заяви Сарийски.

Според него в съвсем близко бъдеще ще видим още такива банки и за тях единственият изход ще остане или да се обединят с други големи банки или просто да продадат капитала си на друг инвеститор.

Нормата на рентабилност в банковата система постепенно пада, като по думите му, най-голям е спадът при онези дружества, които са били по-щедри при отпускането на заеми преди кризата, защото при тях делът на проблемните задължения е по-голям и съответно те имат по-високи разходи за провизии.

Сарийски обясни, че големият дял на лошите кредити в портфейлите на банките води до спад на приходите. Другият проблем на българската банкова система е високото ниво на ликвидност.

Икономистите от БАН прогнозираха, че тази година икономиката ни ще отбележи ръст от 1.3 на сто. В следващите две години ще има по-голям темп на растеж.

От изследванията на експертите става ясно, че страната ни изостава в класацията по конкурентоспособност и условия за правене на бизнес. Най-проблемни области са иновациите, инфраструктурата, институциите, технологичната готовност и размера на пазара.

По данни на Световния икономически форум за 2011 България се класира на 74 място от 142 страни по конкурентоспособност, а спрямо условия за правене на бизнес за 2012 г. - на 59 място от общо 183 изследвани държави.
В доклада се посочва още, че страната ни не е изправена пред опасността от голям бюджетен дефицит, но задържането на плащанията към бизнеса, съкращаването на инвестициите и отлагането на реформите в ключови сфери влошават бизнес средата у нас.

Според икономистите безработицата ще расте още година.

Подкрепи Economic.bg