Трябват 25 млн. лв. за унищожаване на старите бомби

Това не е толкова голяма сума, в сравнение с евентуалните щети, които биха последвали, смята Спас Панчев

„25 млн. лв. биха могли да стигнат за утилизиране на основното количество ненужни боеприпаси. Това не е толкова голяма сума, в сравнение с евентуалните щети, които биха последвали, ако пак се обърне гръб на този проблем”. Това каза в интервю за агенция „Фокус” Спас Панчев, председател на Земеделски съюз „Александър Стамболийски”, народен представител от парламентарната група на Коалиция за България и зам.-министър на отбраната в правителството на Тройната коалиция.

По думите на Пенчев тези боеприпаси имат взриватели, които имат свой живот. „След 12-ата година взривителят може сам да се активира и експлоадирането на който и да е от боеприпасите в един склад може да доведе до тежки последствия”, обясни Панчев.

„През 2008 г., макар че имаше вече взривове и в Албания, и в Сърбия, и в други държави, ние считахме, че може би това няма да засегне България. Видяхме, за съжаление, че боеприпасите с изтекла годност са много сериозна опасност и на тях трябва да се гледа като буре с барут, върху което ние стоим”, допълни още той.

„Въпреки че се предприемаха мерки, и контролът беше много сериозен, като че ли считахме, че такава опасност няма да има при нас, защото се използват добри складове, защото има отлично подготвени специалисти”, уточни Пенчев.

„Като че ли се пропуска един факт, че всичко да е идеално, един боеприпас, който има изтекла годност, може да се самовзриви и той да предизвика такива нещастни случаи след това. След 2008 г., а и защото през последните години големи количества боеприпаси се утилизираха, ние станахме свидетели на сериозна поредица от нещастни случаи – в Казанлъшко, в Горни Лом, Община Чупрене, а миналата година - и в севлиевско”, посочи още Панчев.

Той съобщи още, че нееднократно е задавал въпрос на сегашния министър на отбраната за съхранението на боеприпасите с изтекла годност. „Държавата трябва да намери средства, а те не са кой знае колко, за да се утилизират час по-скоро ненужните боеприпаси”, категоричен е Спас Панчев.

Коментари: 0