Турция ще преразгледа рестрикциите към превозвачите ни

Южната ни съседка е готова да се съобрази с аргументите на България

116 ~ 1 мин. четене
Автор: Атанас Христов

Турция е изразила готовност да преразгледа въведените рестрикции срещу българските превозвачи. Това стана ясно след срещата в Лайпциг между служебния министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Кристиан Кръстев с турския му колега Бинали Йълдъръм.

Двамата разговаряха час и половина и са договорили две неща. Южната ни съседка се е съгласила да преразгледа въведеното от нея времево ограничение за използването на СЕМТ-разрешителните. Анкара е готова да се съобрази с България и ако превозът е от двама водачи, да се намалят дните, за които СЕМТ може да се върне до Турция.

Времето, за което българските камиони могат да се връщат от Турция до Европа и обратно, ще се намали. Още във вторник на експертно ниво ще се уточнят детайлите по прилагането на тази нова разпоредба, коментира Кристиан Кръстев.

От думите му стана ясно, че е бил разгледан и въпросът за фактурите за произход на стоката. "Поставих изискване за увеличение с 30% на контингента от разрешителни от - за трета страна, който е най-критичният контингент между двете страни. Турската страна отговори утвърдително на искането и каза, че ще го разгледа", увери Кръстев.

Очаква се в понеделник Кристиан Кръстев ще изпрати делегация в Истанбул, която да договори детайлите по постигнатото между двамата министри.

Подкрепи Economic.bg