Тушират напрежението в здравеопазването с 27 млн. лева

С подписаната днес деклараия беше гарантирано, че кабинетът ще изпълни обещанията, които даде на лекарите относно плащанията на болниците

136 ~ 2 мин. четене

В Министерство на здравеопазването днес бе подписана "Декларация за поет ангажимент" от министъра на здравеопазването д-р Таня Андреева, министъра на финансите доц. д-р Петър Чобанов, управителя на НЗОК д- р Румяна Тодорова и председателите на Български лекарски съюз и на Български зъболекарски съюз – д-р Цветан Райчинов и д-р Борислав Миланов. С деклараията беше гарантирано, че кабинетът ще изпълни обещанията, които даде на лекарите относно плащанията на болниците.

С намерените 27 млн. лева за септември и още 100 млн. лева за октомври и ноември ще бъдат изплатени всички средства, които болниците са изработили през септември тази година, а оставащите средства за октомври и ноември ще бъдат платени най-късно до 20 януари догодина.

Доказахме, че всички сме от едната страна, а всеки конфликт в сектора здравеопазване се заплаща от пациентите и от нашите колеги, заяви д-р Таня Андреева. Тя благодари на всички за сътрудничеството и разбирането, особено на министъра на финансите, който е приел аргументите на МЗ и на НЗОК. Бюджетът така бе заложен, че той бе с нула разходи за някои от месеците, но правителството пое ангажимент и намери тези липсващи пари за здраве, каза тя и изброи конкретните ангажименти в декларацията със съответните срокове за изпълнение.

Никак не бе лесно да се стигне до това споразумение, трябваше да убедим премиера и министъра на финансите, че то е необходимо главно за пациентите, за това болниците да работят нормално, заяви председателят на БЛС д-р Цветан Райчинов. Знаете, че беше създадено напрежение, но сега няма опасност пациентите да плащат или доплащат нещо, което се осигурява от касата, допълни той.

Г-жа Андреева е първият министър, който не каза: ами аз не знам какво ще каже министърът на финансите, а отстояваше нашите общи, на бранша, искания, подчерта д-р Райчинов. Да се надяваме, че това е само началото, най-важната за нас е точка 6 - създава се комисия към МС, която да работи за осъществяването на реална реформа в здравеопазването. И дай Боже да няма повече финансови сътресения, изрази надежда д-р Райчинов.

В споразумението е записано, че се гарантира 100% плащане за болничната медицинска помощ за месец септември от 27 млн. лв., което ще стане до 10 декември 2013г. Заплащането на неразплатените здравноосигурителни плащания на болничната помощ за месеците октомври и ноември 2013 г. ще се извърши до 20 януари 2014 г. НЗОК най-късно до 1 декември 2013 г. сключва анекси с лечебните заведения за болнична помощ. Финансирането и осигуряването на ваксини за задължителните имунизации и реимнунизации преминава от НЗОК към МЗ от 1 януари 2014 г., като сумата от 29 млн. лв. остава в НЗОК, увеличават се плащанията за стоматологична помощ с 10 млн. лв., но за сметка на други здравноосигурителни плащания.

Подкрепи Economic.bg