Крайнодесните се обединяват за евроизборите

Новият блок от шест партии смята да се превърне в трета сила

80 ~ 1 мин. четене

Политически сили от крайната десница ще обединят сили за изборите за Европейски парламент през май 2014 г., съобщава агенция Франспрес, цитирана от bTV. Новината обяви днес австрийската крайна десница Партия на свободата.

Крайнодесните сили имат намерението да се превърнат в третата сила в ЕП след вота. Представители на Национален фронт /Франция/, Северна лига /Италия/, Шведски демократи /Швеция/, Фламандски интерес /Белгия/ и Словашка национална партия /Словакия/ се срещнаха на 15 ноември във Виена, за да обсъдят идеята за съюз, който да вкара Европа в правия път, поясни лидерът на Партия на свободата Хайнц-Кристиан Щрахе. Срещата е била по инициатива на Партия на свободата.

След политиците е била лидерката на Националния фронт Марин льо Пен. На срещата не е присъствала холандската Партия на свободата, но се очаква в идните дни да има среща между нейния лидер Герт Вилдерс и Щрахе. Новият съюз пледира за запазване на националния суверенитет срещу съсредоточаване на правомощия в ръцете на Брюксел, както и за съхраняване на културните идентичности на европейските народи, сблъскващи се с масовата имиграция и ислямизацията на Европа.

Предстои лидерите на крайнодесните партии да обсъдят точките на споразумение, договорено на срещата във Виена в петъки да поставят подписите си под него. Засега не се знае на коя дата ще е въпросната среща. Кворум от 25 депутати от седем страни членки е необходим, за да се сформира парламентарна група в ЕП, припомня Франс прес.

Подкрепи Economic.bg