Учени създадоха гориво от бактерия

То може веднага да се използва в двигател, твърдят те

Учени създадоха гориво от бактерия

Възобновяем пропан създадоха британски и финландски учени, като използваха бактерията Ешерихия коли, характерна за човешките черва. Те твърдят, че разработката им може да доведе до промишлено производство на екологично гориво, предаде Ройтерс.

"Макар и полученото количество засега да е малко, горивото е готово веднага да бъде използвано в двигател" - каза Патрик Джоунс от лондонския Имперски колеж, съобщава БТА.

Разработката засега е на ранен етап, но след пет до 10 години ще е възможно индустриално производство.

Постижението на екипа е доказателство, че концепцията за производство на гориво от обновяеми суровини е валидна.

Пропанът е чисто гориво заради ниското съдържание на въглерод. За него съществува и разработен пазар.

Основното предизвикателство за учените е да разработят евтин процес за получаването му. Сега биодизел може да се произвежда от водорасли, но събирането и обработването им е скъпо.

Учените от Имперския колеж в Лондон и от университета в Турку, Финландия, са използвали Е. коли, за да прекъснат биологичния процес, който превръща мастните киселини в клетъчни мембрани.

След това с ензими са насочили мастните киселини по различен биологичен път и бактериите са произвели готов за използване пропан, а не клетъчни мембрани. Процесът обаче още не е ефикасен търговски и учените ще насочат усилията си да постигнат това.

Коментари: 0