Украинският президент моли без провокации на 9 май

Александър Турчинов обещава "достоен отговор" на провокаторите и призовава Русия да спре агресията

Призив

Автор: Николай Марченко

И.д. президентът на Украйна Александър Турчинов обеща „достоен отговор” на провокаторите, които се очаква да подготвят и да организират сблъсъци на 9 май из Киев и източните градове. За това информира украинската агенция УНИАН, която цитира официалното обръщение на държавния глава. 

В обръщението си към украинците по случай Дните на памет и примирение, в памет на жертвите на Втората световна война и.д. президент на Украйна и председател на украинския парламент Александър Турчинов свързва провокаторите с Русия, като призовава Москва „да прекрати враждебните действия спрямо Украйна“. 

„Скръбната равносметка от този най-голям в човешката история военен конфликт е около 60 милиона човешки живота. Украинският народ, който се оказа в самия център на ужасната трагедия, заплати особено висока цена за своята свобода. Вечна и светла памет на милионите загинали наши съотечественици”, се казва в обръщението на украинския президент, чийто текст публикува пресслужбата на Върховната рада. 

В него президентът акцентира и на това, че украинците винаги са се стремили към "добросъседски отношения" с всички други народи. „В тревожно време, когато Украйна става жертва на агресия, ние още веднъж се обръщаме към ръководството на Руската федерация с искането да прекрати враждебните действия на наша земя и да си припомни принципите на отговорната международна политика“.

„Смятам за особено цинични намеренията на неприятелите на Украйна да провокират конфронтация в скръбните дни, когато се възпоменават жертвите на войната. Такива действия не заслужават прошка, а те ще получат достоен отговор”, се подчертава в изявлението на Турчинов.  

Изявлението му идва на фона на положителните реакции от вчерашната реч на президента на Русия Владимир Путин след срещата с председателя на ОССЕ, в която обещава деескалация на конфликта и отлагане на референдума в Източна Украйна. 

Коментари: 0