Украйна иска да взима газ от България

„Южен поток” влиза у нас през Провадия, каза Кирил Темелков

3797 ~ 1 мин. четене
Автор: Десислава Янкова

Украйна са се интересували дали може да взима газ от България. Това заяви изпълнителният директор на „Булгартрансгаз” Кирил Темелков. През 2017 се очаква да заработи „Набуко-Запад”, по който у нас ще идва газ от Азербайджан. По съществуващата в момента тръба от Киев към България, той може да стигне в Украйна чрез обръщане на потока, обясни Темелков.

По думите му „Южен поток” ще е втора входяща точка за транзитната система на България. Очаква се тя да се намира в района на Провадия. Очаква се на 9 ноември да се вземе решение за изграждане на инфраструктура, която ще доведе до новата точка. Тя ще е факт някъде около 2015 година. Тогава евентуално ще се наложи промяна на транзитния договор , за да се уточни какви количества ще влизат, посочи Темелков.

Той обясни, че до 1 януари Държавната комисия за енергийно и водно регулиране трябва да определи нови насоки, по които да се извършва ценообразуването на входните и изходните такси. Те ще се отнасят за всяка една инфраструктура, както тези, които ще се изграждат, така и за вече съществуващите. Моделът трябва да стане факт в рамките на следващата година. По думите на Темелков новото ценообразуване няма да има никакво отношение към размера на доходите, които получават операторите.Подкрепи Economic.bg