Уорлик ни търси американски инвеститори

Дипломатът и нашият посланик във Вашингтон Елена Поптодорова ще правят бизнес обиколка в САЩ през май

Бизнес тур в САЩ за привличането на американски инвеститори в България ще направят през май посланикът ни във Вашингтон Елена Поптодорова и дипломат номер 1 на щатите в София Джейвс Уорлик. Така ще се повтори акцията им от миналата година, съобщи самият Уорлик в Стара Загора днес при визитата си в Мини „Марица-изток”, предаде агенция Стандарт нюз.

Дипломатът изтъкна, че би посъветвал американските компании да инвестират не само в българската енергетика.

Американският посланик подчерта, че балансът между ядрената, конвенционалната и зелената енергия трябва да се определи в открит диалог, като се отчита задължителната диверсификация на източниците. Мините и ТЕЦ-овете, два от които са собственост на американски компании, според него трябва да са задължително част от този енергиен микс.

Посланик Уорлик и президентът на КНСБ Пламен Димитров, по чиято покана той гостува в минната компания, се запознаха с добива на въглища и се срещнаха с работниците, синдикатите и мениджмънта в дружеството. Синдикатите не скриха, че приемат високия гост като своеобразен гарант за все още неизпълнените ангажименти на ръководството в подписаното споразумение след стачката през февруари.

Така например от общо 85-те незаети работни места, които трябваше да бъдат попълнени,  досега са били назначени само 12 души. Работните заплати не са били индексирани с обещаните 5 на сто през второто тримесечие. Не били решени и всички въпроси по сигурността и безопасността на труда.

„От разговорите си с миньорите останах с впечатление, че те, както синдикатите и ръководството, искат да работят в една успешна и жизнеспособна компания”, изтъкна американският посланик. Заради неговата съпричастност към проблемите на отрасъла от Синдиката на миньорите от КНСБ са му връчили юбилеен медал „100 години Рудничарски съюз”. От мините пък са  го поканили през август да празнува заедно с тях професионалния празник на миньорите

Коментари: 0