Управляващата партия в Турция ще "туитва истината"

За целта ще бъдат обучени 6000 доброволци, които ще боравят със социални медии като Facebook, Twitter и Instagram

88 ~ 1 мин. четене

След като управляващата партия и лично премиерът Реджеп Тайип Ердоган се отказаха от идеята си за признаване на Twitter за заплаха, лидерите в управлението избраха нова тактика, целяща "справянето със социалните медии", а именно вкарването на хиляди привърженици на партията в интернет пространството.

"Партията на справедливостта и развитието (AKP) ще обучи около 6000 души, които ще туитват истината, представяйки гледната точка на управляващите в медии като Facebook, Twitter и Instagram", заявява висш служител на партията, цитиран от Financial Times.

"Това е доброволен труд", казва той. "Идеята е да се обхванат и социалните медии, чрез които информацията достига възможно най-широка аудитория".

В началото на юни тази година турският премиер Реджеп Тайип Ердоган каза в интервю, че "има една напаст, наречена Twitter". "Най-добрите примери за лъжи може да бъдат открити там. За мен социалните медии са най-голямата напаст за обществото", допълни тогава той.

Протестите в Турция се характеризират с вълна от предимно млади и образовани хора, които използват социалните мрежи за организация на действията си. В продължение на няколко месеца, те черпеха информация предимно от тях, тъй като контролираните от властите местни медии почти не предаваха информация за случващото се в големите турски градове.

В разгара на конфликата за парка Гези, световната новинарска телевизия CNN Turk дори излъчваше документални филми за пингвини, предаване за котки и конкурси за красота, вместо кадри от националните протести.

Турция има 81 провинции, като 1000 от общо 6000 доброволци ще бъдат в Истанбул.

Подкрепи Economic.bg