Усвоили сме 2,4 млн. евро за земеделие

Над 99% от заявленията на стопаните са обработени

Над 2,4 млрд. евро са минали през фонд "Земеделие" по програмите за земеделие и развитие на селските райони. Това сочи отчет на изпълнителния директор на ДФ "Земеделие" Румен Порожанов за изплатените средства на земеделските производители, с което започна днес заседанието на Министерския съвет.

Общият размер на изплатените субсидии по схемите за единно плащане и национални доплащания на площ е над 805 млн. лева. Над 99% от подадените по двете основни схеми заявления са обработени.

С последните плащания бяха изчистени всички над 50 000 застъпвания на площи, които бяха констатирани при обработката на материалите и бяха разгледани и изплатени всички молби на земеделските производители, които бяха обработени в Министерството на земеделието и храните, обясни Порожанов.

Към този момент усвоените средства от Европейския фонд за гарантиране на земеделието са 1, 364 милиарда евро, а по Фонда за развитие на селските райони усвоените пари са 1, 041 милиарда евро, така на практика фонд "Земеделие" е администрирал 2, 405 милиарда евро.

По нареждане на премиера Бойко Борисов предоставената от Порожанов информация ще бъде изпратена на всички парламентарни групи.

Коментари: 0