Увеличават заплатите на чиновниците до 1 август

Държавните служители в експедитивните министерства с по-високо възнаграждение още от 1 юли. Във финансово министерство заплатите с 30 - 35% нагоре.

Автор: Таня Киркова

Заплатите на държавните служители в министерства и агенции ще бъдат увеличени най-късно от 1 август. Ведомствата, които вече са изчислили размера на повишението, могат да вдигнат възнаграждението на служителите си още от 1 юли.  Финансовият министър Симеон Дянков свика днес министрите да докладват докъде са стигнали със сметките за новите заплати на чиновниците.

 Увеличението се прави, защото промени в Закона за държавния служител, премахват класа за прослужено време и неясните и различни правила за бонуси за чиновниците в различните държавни ведомства , което пък се компенсира с по-високи заплати.  Държавните служители ще могат да получават допълнителното материално стимулиране до 80% от основните заплати за съответната година.

„Правим в момента сметките. В моето министерство вчера и днес се занимавам с това, за да съм убеден, че чиновниците няма да се възползват и да си увеличат възнагражденията неправомерно...”, съобщи вицепремиерът Симеон Дянков. В Министерството на финансите заплатата ще се увеличи средно с 30-35 процента от 1 юли.  Някои, които по-бавно правят сметките, от 1 август ще увеличат възнагражденията, обясни финансовият министър.

Готов е проектът за промени в Закона, които се отнасят за възнагражденията на министрите и зам.министрите и другата седмица ще бъде пратен за междуведомствено обсъждане. „Той ще влезе в сила от 1 август 2013 г., за да е ясно,  че не си вдигаме нашите заплати, а сегашното увеличение на възнагражденията е правилния ход за правилно компенсиране на хората в държавните администрации”, обясни Симеон Дянков.

 Главният секретар на Министерски съвет ще има възможност да получава до 4000 лв. „Би следвало това ниво да е съобразено с заплатите на министри, президенство...и един министър да получава малко по-високо възнаграждение. Сметката няма да е голяма, защото министрите в този кабинет са 16, а зам.министрите са по-малко, отколкото в предишното правителство, обясни финансовият министър. Тя обаче ще зависи от окончателното решение на парламента, каза Дянов.

 

 

Коментари: 0