ВМС провеждат учение в Черно море със САЩ и Румъния

Маневрите нямат нищо общо със ситуацията в Украйна, предупреждават от Министерството на отбраната

Автор: Economic.bg

Военноморските сили (ВМС) на Република България, Република Румъния и САЩ ще проведат съвместно учение от типа PASSEX югоизточно от град Констанца, извън териториалните води на Република Румъния, съобщиха от пресцентъра на Министерство на отбраната (МО).  

„Това е учение от типа на тези, които се организират при визитите на чуждестранни кораби в български пристанища или при преминаването им в близост до бреговете на Република България, при изявено желание от двете страни“, поясняват от МО. 

В него ще участват фрегата „Дръзки“ от българските ВМС, с командир капитан ІІ ранг Георги Савов, три кораба от румънските и от страна на американските - ескадреният миноносец USS “TRUXTUN“.

Целта на учението според военното ведомство е „да се повиши оперативната съвместимост с военноморските единици на страни-членки на НАТО“. Както и да се подобри „взаимното разбирателство и да се повиши подготовката на екипажите на море“. В плана са включени комуникационни учения, учения по съвместно тактическо маневриране и учения по обмен на данни за осветяване на надводната и подводната обстановка.

"Епизодът по приемане и предаване на товари на ход между кораб и хеликоптер пък ще се ръководи от командира на българската фрегата", похвалиха се от министерството.

Ученията според ведомстовото на Ангел Найденов обаче нямали нищо общо с конфликта в Украйна. „Те са планирани през 2013 г. и са част от съвместната подготовка на военноморските сили на трите държави. Нямат връзка със събитията в Украйна и североизточната част на Черно море“, предвидливо поясниха от МО заради противопоставянето Русия - НАТО край бреговете на Крим. 

Допълва се също така, че американският кораб USS“ TRUXTUN“ ще направи и визита в пристанище Варна от 12 до 14 март 2014 г.  

Коментари: 0