Валутните пазари изчакват решението на САЩ за Сирия

Златото расте, но може да пострада от теглене на печалби

140 ~ 3 мин. четене

Предлагащата сигурност йена загуби част от последните силни печалби, които я отведоха до 3-седмичен връх срещу долара. В същото време повишението на бразилския реал даде надежди, че азиатските валути от нововъзникващите пазари ще получат облекчение.

Пазарите обаче остават предпазливи, тъй като САЩ планират многонационални въздушни удари срещу Сирия, които могат да траят дни. Най-вероятният сценарий е за удари от НАТО, въпреки че може би по мащаб ще бъдат ограничени. Все пак докато липсва пълна яснота позиционирането на валутните пазари е слабо.

Съкращаването на позиции в йената помогна и на еврото да отскочи от 10-дневното дъно. Долар/йена през нощта беше на 97.74 след покачване тръгнало от 96.81, докато евро/йена беше на 130.36 след растеж от 129.66. Евро/долар беше на 1.3334 и загуби позиции след върха около 1.34 в сряда. Новозеландският долар се  отличи с покачване срещу американския си съименник на 0.7816 при дъно вчера на 0.7744.

Като цяло движенията в основните валутни двойки бяха скромни в сравнение с резките промени при високодоходните валути. Те бяха първо поразени от отлива на средства, тъй като инвеститорите се позиционираха за неизбежен край на облекченията на Федералния резерв. Натискът се усили при нарасналите геополитически рискове, които направиха инвеститорите още по-мнителни към рискованата търговия. В съчетание с някои грешни стъпки на местните власти валути като индийската рупия и турската лира удариха тази седмица рекордно ниски стойности срещу долара. При последния опит в подкрепа на валутата, Индийската централна банка заяви, че ще осигурява долари директно за държавните петролни компании „до второ нареждане". Президентът на Бразилия Дилма Русев обвини очакванията за затягане на политиката на ФЕД като основна причина за скорошния срив на реала. Тя обаче допълни, че Бразилия разполага с огромни международни резерви, които тя нарече амуниции, които могат да помогнат за снижаване на волатилността на пазарите. Бразилската централна банка повиши основния си лихвен процент с 50 пункта късно в сряда отчасти и за да подкрепи валутата. Днес се очаква същото да стори Индонезия, за да помогне на местната рупия.

Златото расте, но може да пострада от теглене на печалби

Спот цената на златото нарасна в сряда за кратко до три и половина месечен връх над 1430 долара за тройунция благодарение на търсенето на сигурност при все по-вероятните въздушни удари на САЩ и съюзниците им върху Сирия.

Жълтият метал нарасна за пета поредна сесия, докато Сирия се подготвя за това което официални представители на САЩ наричат планове за международни удари, които ще траят няколко дни и ще са в отговор на атаката с газ от миналата седмица при която са били убити няколко стотин граждани в краен квартал на Дамаск държан от бунтовниците.

Петролът се покачи с 1% заради страховете, че каквито и да е действия срещу Сирия ще се разширят до конфликт в Близкия изток увеличиха допълнително стойността на златото предлагащо защита срещу инфлацията.

Спот цената на златото тази сутрин беше 1409 долара за тройунция, а вчера удари 1433.31 долара, което е най-висока стойност след 14 май. След срива до 3-годишно дъно от 1180 долара на 28 юни, цената на златото нарасна с 21% през последните два месеца. Според някои анализатори обаче златото изглежда уязвимо на теглене на печалби, тъй като 14-дневния индикатор RSI нарасна в сряда за пети ден до 71. Нива над 70 се считат за свръхкупени.

Монетарните стимули на ФЕД през последните години, чиято цел беше да стимулират икономиката, бяха основния двигател за растежа на златото до рекордни стойности от 1920 долара за тройунция през септември 2011 година.

Като добър измерител на инвестиционното търсене, активите на най-големия фонд в света за търговия със злато SPDR Gold Trust нараснаха във вторник с 29 000 тройунции или 0.1%. Въпреки последните вливащи се потоци, златото в SPDR Gold Trust е близо до най-ниските нива след началото на 2009 година и с около 30% под рекордните от декември 2012 година.

Търсенето от физическия сектор в Азия е слабо през тази седмица, тъй като спот цената скочи до 3-месечен връх, а валутите на нововъзникващите пазари се сринаха. Рупията потъна до рекордно дъно срещу долара и това вероятно ще намали търсенето от Индия, която все още е най-големия купувач на злато в света. Измерено в индийски рупии, златото удари в сряда нови рекордни стойности за втори пореден ден.

При другите метали среброто падна с 0.7% до 24.30 долара за тройунция. Платината нарасна с 0.8% до 1530.70 долара за тройунция, а паладиума се повиши с 0.2% до 743.50 долара за тройунция.

Отдел "Анализи валутни пазари", ФК "Логос-ТМ" АД

Подкрепи Economic.bg