Васил Щонов има право да е в конфликт на интереси до 30 дни

Освобождаването му от борда на "Близу Медиа енд Броудбенд ЕАД" трябва да се отрази в Търговския регистър "в следващите няколко дни"

Бюрокрация

Васил Щонов има право да е в конфликт на интереси до 30 дни
212 ~ 1 мин. четене
Автор: Николай Марченко

Пресслужбата на Министерството на икономиката и енергетиката (МИЕ) отговори на медиите относно разкрития евентуален конфликт на интереси при служебния министър Васил Щонов, за което агенция «Икономика» (Economic.bg) писа вчера.

Оттам потвърдиха на практика, че той все още не се е отписан от Търговския регистър като топ мениджър (Директор „Маректинг и Стратегии” в българския офис на унгарската Blizoo).

Във връзка с публикациите, според които министърът на икономиката и енергетиката Васил Щонов все още е вписан като член на Съвета на директорите на "Близу Медиа енд Броудбенд ЕАД", Ви информираме следното:

Бордът на директорите на "Близу Медиа енд Броудбенд ЕАД" е взел решение за освобождаване на Васил Щонов от ръководството на компанията преди 4 август 2014 г. Очаква се в следващите няколко дни решението да бъде отразено в Търговския регистър».

Оттам обаче припомнят, че «съгласно Закона за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси, лицата, заемащи публична длъжност, трябва предприемат действия за отстранят несъответствието в едномесечен срок». Тоест, при мандат от два месеца, до един месец време ресорният министър има право да се намира във формален конфликт на интереси, макар и не по своя вина. 

Коментари: 0