Васил Велев: Индустрията спира или вече е спряла

В бюджета има достатъчно резерви за помощ на най-бедните, категоричен е Пламен Димитров

Автор: Атанас Христов

Икономическото състояние в България не е цветущо. За това говори ниското потребление на електроенергия, което се дължи на факта, че индустрията спира работа или вече е спряла. Това каза в предаването "Факторът Кошлуков" по TV7 Васил Велев, председател на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ). Той и президентът на КНСБ Пламен Димитров дискутираха мерките за помощ на уязвимите групи в обществото и напускането Националния съвет за тристранно сътрудничество (НСТС) от работодателите.

"В бюджета има достатъчно резерви. Около 260 млн. лв. са българските пари за инвестиционни проекти. Голяма част от тях не са с договори. Със сигурност ще има неизпълнени капиталови разходи. Не казваме да не се плаща на фирмите, а да се види кои не могат да се усвоят и да се дадат за помощи", коментира Пламен Димитров. "Продължаваме да предлагаме да се даде помощ на т. нар. "работещи бедни" - тези, които са на минимална заплата. Искахме да им се дадат примерно ваучери за храна и да се помогне на най-бедните пенсионери. Това са дребни пари - около 20 млн. лв., които на фона на 30 млрд. лв. бюджет са нищо", добави синдикалният лидер.

"Законът за публичност на имуществото задраска тристранния съвет. Според този закон трябва да се декларират доходи, когато се влиза във властта и, когато се излиза от нея, за да се види дали не е е обогатил. Щом се иска и от трите страни в НСТС значи и трите страни имат власт", разясни Васил Велев. Той е категоричен, че промените предложени от Яне Янев нарушават конституцията.

"Ние също оценихме закона като противоречащ на много нормативни документи, включително и на Конституцията. Ние ще изпълним закона - аз вече си подадох декларацията. Не мислим, че този закон изпълнява нещо друго от поръчка. В нашето ръководство има работници от страната, а сега и те ще трябва да декларират", обясни Пламен Димитров.

Васил Велев от своя страна каза, че е мит, че НСТС взима решения. "Не, взима ги държавата. Ние предлагаме антикризисни мерки. Една от тях беше да се разплати държавата с бизнеса. Това още не е се случило", даде пример работодателят.

Синдикалният лидер обаче каза, че диалогът на браншово ниво продължава.

Коментари: 0