Василев: Цената на тока от 1 юли може да остане същата

След проверката на ЕК може и да се преразгледат дългосрочните договори

100 ~ 2 мин. четене
Автор: Атанас Христов

Има резерви в енергийната система, за да не се удовлетворят исканията на електроразпределителните предприятия (ЕРП) за ръст на тока. Това каза в ефира на Нова телевизия Асен Василев, служебен министър на икономиката, енергетиката и туризма. Той поясни, че възможността да се намали такса пренос до юли с 6 лв. би понижила временно цената на тока, но след 1 юли тези пари отново ще трябва да се върнат.

Реално 6 лв. би се понижила цената. От 1 юли обаче ще трябва да се плащат тези пари. Има резерви в системата да не се удовлетворят исканията на ЕРП-тата за ръст на тока. "Това е излишна мярка, която ще доведе до изкривяване на пазара - ще започне хаос в системата, който е абсолютно безсмислен", категоричен е Василев.

Следващата седмица започва проверка на българската енергийна система от Европейската комисия. Асен Василев допусна, че след нея може и да се преразгледат дългосрочните договори в енергетиката.

"Аз съм противник на различните ставки, защото се отваря възможността да се заобикалят", каза Асен Василев по повод предложенията да има цени на тока за бедни и богати. Ако се мисли в тази посока, а трябва да го направим, може би трябва да работим за разширяване на програмата за подпомагане на социално слабите, предложи Асен Василев.

Той е категоричен, че пазарът определя либерализацията. "Трябва да се разгледат всички дългосрочни договори, които биха изкривили пазара и да се намери баланса между производители и потребители", обясни служебният енергиен министър.

"Ако хората имат излишни 10 млрд. евро за мощности, които не им трябват - добре, да се строи". По този начин отговори Асен Василев на новото предложение на БСП да се строи АЕЦ "Белене". Той не приема и предложението за диференцирани данъчни ставки и предложеният по-висок данък за хора над 4500 лв. месечен доход.

Подкрепи Economic.bg