Вдига се максималния осигурителен праг

Социалният министър Тотю Младенов обяви, че ще бъдат вдигнати и максималните пенсии, което може да стане само с вдигане на максималния осигурителен праг

Георги Желязков Автор: Георги Желязков

В бюджета за следващата година ще има увеличаване на всички пенсии с еднакъв процент. Това каза пред Нова телевизия министърът на труда и социалната политика Тютю Младенов. По неговите думи това може да се случи, след като бъде увеличен максималният осигурителен праг, който сега е 2000 лв.

Той обаче уточни, че това ще се случи, след  като се изкажат и финансовите експерти. "Трябва да видим какви са ползите от това решение. Финансовите експерти трябва да се изкажат по тази тема", допълни той.

По неговите думи през следващата година увеличението на всички пенсии ще е с най-малко 7.6%. "Принципите на социалното осигуряване са, че когато има увеличение, то трябва да е за всички. Ако се увеличат пенсиите само на една част от пенсионерите се нарушава социалният принцип", добавя министърът.

Министър Младенов говори и по темата с договаряните в момента минимални осигурителни прагове. "Приключиха преговорите в 57 икономически дейности. Средното увеличение на праговете е с около 4.4%, тоест около 1.4 млн. ще получат увеличаване на минималните осигурителни прагове", допълва министърът.

"Имаме препоръка на Европейската комисия (ЕК), че когато се увеличават праговете няма да се влоши пазара на труда. От тази гледна точка смятам, че е правилно там където няма договорка, да няма административно увеличаване на праговете. Има риск да се влоши пазара на труда. По-добре да запазим работните места, отколкото да ги загубим. Още малко ще помислим, но ще следваме препоръката на ЕК", добавя Младенов.

Коментари: 0