Великобритания ще плати скъпо при напускане на ЕС

Председателят на Европейския съветет подчерта, че останалите европейски лидери не искат да предоговарят основополагащите договори на общността

Херман ван Ромпой:

188 ~ 1 мин. четене

Председателят на Европейския съвет Херман ван Ромпой предупреди британския министър-председател Дейвид Камерън, че евентуално напускане на Европейския съюз "ще струва скъпо на Великобритания", съобщава Reuters.

Освен това, той заяви, че останалите европейски лидери не искат да предоговарят основополагащите договори на общността. По този начин той отговори задочно на Камерън, който многократно изтъкна пред британската публика, че ще търси промяна в отношенията между Лондон и Брюксел.

На провела се в Лондон конференция по проблемите на ЕС, Ван Ромпой заяви, че Великобритания има шанс да играе водеща роля в изграждането на европейската икономика сега, когато Еврозоната разполага с икономическите инструменти за излизане от най-тежката криза в историята й.

Той обаче недвусмислено предупреди Камерън, че Европа категорично не би търпяла какъвто и да е бил опит на Великобритания да упражнява избирателно членство, следвайки само дадени правила и отказвайки да се съобразява с други.

Според Ван Ромпой излизането от ЕС е възможно от юридическа гледна точка, но е изключително сложно и непрактично, и го сравни с развод след 40 години брак.

Британският премиер Дейвид Камерън изнерви ЕС с изказването си през януари, че иска предоговаряне на отношенията Лондон-Брюксел и че ще постави на референдум през 2017 г. новите условия за британското членство в общността на 27-те. Плановете на Камерън за референдум са оценявани от специалисти като опит да успокои евроскептиците в консервативната партия.

Подкрепи Economic.bg