Венецуелци създадоха шрифт по почерк на Уго Чавес

Местните програмисти честваха рождения ден на покойния президент-революционер

Венецуелци създадоха шрифт по почерк на Уго Чавес
3692 ~ 1 мин. четене
Автор: Николай Марченко

Привържениците на покойния лидер на Венецуела Уго Чавес създадоха шрифт въз основа на неговия почерк по случай годишнината от раждането на революциоера-президент, пише британският вестник The Guardian.

Шрифт за текстовия редактор се нарича Chávez Pro и напомня почерка на покойния политик. Венецуелските компютърджии използваха за изследване на почерка писмата на Чавес, които е писал от затвора през 1992 г. – след неуспешния опит за държавен преврат. Творческата група Creative Trench създаде и специален сайт, от който започвайки от снощи, може да се свали безплатно новият шрифт. 

Почеркът на покойния държавен глава на Венецуела е известен на всеки гражданин на страната. Понеже по време на телевизионните си участия Чавес имаше навика да обяснява политическите си идеи върху дъски, като ги използваше за собствени схеми и рисунки.

Автографите на Чавес от «социалистически» червен цвят са един от символите на Венецуела наравно с държавните символики, които се изобразяват върху сувенири, дрехи и фасади из цялата страна. Сред тях и нарисованите по трафарет профили на Уго Чавес, които по популярност вече настигат тези на кубинския революционер Че Гевара.Подкрепи Economic.bg