ВиК услугите в Русе поскъпват с 35 ст. за кубик

Увеличението е заради Пречиствателната станция за отпадни води

Доставката на вода и пречистването на отпадните води в град Русе ще поскъпнат най-малко с 0,35 лв. на куб.м. с ДДС. Такова увеличение предлага Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР). 0,52 лв. на кубик увеличение е поискало ВиК Русе. На заседание на ДКЕВР във вторник ще бъде разгледана и подложена на обсъждане актуализацията на водните цени в крайдунавския град.

В момента хората в Русе плащат по 1,88 лв.за кубик. По-голямата част от увеличението на цената е заради въведената в експлоатация Пречиствателна станция за отпадни води. Досега Русе не пречистваше каналните води, а ги заустваше направо в река Дунав.

Интересно е, че предприятия, които вливат в канализация отпадни води с трета степен замърсяване ще плащат цена на пречистване между 1,40 лв. на кубик , колкото предлага ДКЕВР и 1,99 лв. на куб. м., поискана цена от водната компания. Такова предприятие ще плаща между 3,576 лв. и 4,248 лв. на куб. м с ДДС за комплекса от водоснабдителни, канализационни и пречиствателни услуги.

 

Таня Киркова

Коментари: 0