Вот на недоверие свали правителството в Словения

Така Аленка Братушек от лявоцентристката партия "Положителна Словения" е натоварена да състави кабинет и ще стане първата жена премиер в историята на страната

128 ~ 1 мин. четене

Консервативното правителство на словенския премиер Янез Янша бе свалено с вот на недоверие от лявоцентристката опозиция, съобщава Reuters. 55 члена от  90-местния парламент гласуваха недоверие към настоящия кабинет,  33 гласуваха против, а един се въздържа при 89 присъствали членове. Правителството се задържа едва година в опити да премине през най-тежката икономическа и политическа криза на бившата югославска република за 22 години независимост.

Така Аленка Братушек от името на партия "Положителна Словения" е натоварена да състави правителство и ще стане първата жена премиер в историята на бившата югославска република, ако успее да изгради стабилна коалиция около платформата за стабилизиране на финансите на страната.

Страната с население от 2 милиона души премина от икономическия пионер за останалата част от бивша Югославия и Източна Европа, когато се присъедини към еврозоната през 2007 г.,  до поредната страна, изпаднала в криза в Еврозоната.

Безработицата в Словения достигна 14-годишен връх, а банковият сектор е задушен от 7 милиарда евро (9.18 милиарда щатски долара) в лоши кредити. Според експерти, без спешна реформа Словения може да бъде затруднена сериозно и да не изплати около два милиарда евро с падеж в средата на 2013 година.

В обръщение към парламента преди гласуването, 42-годишната Братусек се изказа категорично против по-строгите икономии.

Подкрепи Economic.bg