Всеки българин пие по 69 литра бира на година

Новите видове нискоалкохолна бира оживиха пазара

7398 ~ 2 мин. четене

Всеки българин е изпил средно по 69 литра бира през миналата година, показват данните изнесени от Съюза на пивоварите. Това нарежда страната ни на 17-то място в Европейския съюз. През 2011 г. на българския пазар са продадени общо 5,1 млн. хектолитра бира, което е повишение от 6,25% от реализираните 4,8 млн. хектолитра през 2010 г. По обем на пазара България е на 14-то място сред страните в ЕС. Въпреки повишението пазарът все още не се е върнал на пиковите нива на продажби отпреди кризата.

Данните на Националния статистически институт (НСИ) показват, че вносът на бира през 2011 г. се е увеличил и достига 300 хил. хектолитра. Тази тенденция се очаква да продължи, което ще засили конкуренцията на пазара, коментират експерти.

За януари-май тази година продажбите са 1.84 млн. хектолитра, показват още данните на националната статистика. Потребителите продължават да избират по-известните и достъпни марки, като предпочитат да ги купуват от магазините за сметка на консумацията в заведенията. От браншовата организация допълват, че това е характерно явление за целия Европейски съюз.

Проучване на "IPSOS България" показа, че през лятото 16% от пълнолетните българи пият бира поне веднъж дневно, 20% три-четири пъти в седмицата, а 13% - веднъж седмично. В Бургас е отчетена най-висока честота на консумация. След него се нареждат Русе, Монтана и Плевен.

Оживлението на пазара през лятото се дължи не само на сезонния ръст на продажбите, но и на появилите се тази година за горещия сезон нови видове бира, които съчетават плодов вкус и ниско съдържание на алкохол (около 2%). В бранша напитката е известна като радлер, но все още няма конкретни данни как този тип бира се пласира на пазара.

Членове на Съюза на пивоварите са петте най-големи компании у нас - "Болярка", "Загорка", "Каменица", "Карлсберг - България" и "Ломско пиво". Те държат около 96% от бирения пазар в страната. Освен тях има още шест дружества, които се занимават с производството на бира, но техните капацитети са малки - под 200 хил. хектолитра.

Запишете се за нашия бюлетин


Подкрепи Economic.bg