Всяко трето заведение пред фалит от есента

Забраната за пушене на закрито не доведе до тежки последици за заведенията през лятото, прогнозите за есенния сезон обаче не са никак оптимистични, притесняват се от бранша

152 ~ 2 мин. четене
Автор: Мария Владимирова

Есента ще изправи на прага на фалита около 30-40% от заведенията в България, прогнозира пред economymagazine.bg Атанас Димитров, председател на Българската асоциация на ресторантьорите в София. Собствениците на заведения признават, че влязлата от 1 юни забрана за тютюнопушене в закрити обществени места не е дала големи отражения върху оборотите това лято. Още при първите студени месеци обаче отливът на клиенти ще е тотален, предричат те.

"Самата забрана влезе в сила в началото на летния сезон и не може да се каже какви са последиците от нея. Забелязва се, че климатизираните салони, оборудвани като салони за непушачи, бяха тотално избягвани този сезон", обясни Димитров. По думите загубите в оборотите на заведенията са били компенсирани само заради топлото време, което позволява изкарването на маси на открито. "Драстично намаляване на броя на клиенти през летните месеци нямаше. В момента, в който обаче времето се влошаваше, отливът беше моментален", заяви той.

Това поведение на клиентите кара собствениците на заведения да са изключително притеснени за предстоящия есенно-зимен сезон.

"Прогнозите ни не са оптимистични. Колегите от нощните заведения пък са съвсем отчаяни. При дискотеките и барове отливът е невероятно голям. Изключителни затруднения ще срещнат и малките заведения, в които по принцип има по-ниска посещаемост", добави председателят на браншовата асоциация на ресторантьорите в столицата.

Протестите на собственици и работещи в заведения не са изключени. И ако въвеждането на забраната за пушене през юни не срещна кой знае каква съпротива от бранша, сега в някои от местните структурите на ресторантьорската асоциация вече се планират такива акции.

От икономическа гледна точка просто сега не беше моментът за въвеждането на тази забрана", коментира Димитров. Според него евентуално разрешава на тютюнопушенето в заведенията след 22 часа, каквито слухове се появиха,  също не е решение. Това ще раздели бранша на две, тъй като толерирани ще бъдат нощните заведения, смята той. По негова информация Франция, която въведе тотална забрана за пушене на закрито през 2008 г., сега обсъжда по-либерални правила за тютюневия дим в заведенията в южната част на страната.

Законопроект - реванш за пушачите подготвят двама независими депутати от родния парламент. Кирил Гумнеров и Стоян Иванов планират да предложат вариант за по-лек режим на рестрикциите. Например: заведенията, които имат салон за пушачи, да плащат по-високи данъци. Независимите депутати смятат, че промените трябва да стават постепенно, като в повечето европейски страни, където пушачите действително са намалели, но процесът е отнел дълги години.

Както е известно, пълната забрана за пушене на закрити обществени места в България беше въведена с приемането на промени в Закона за здравето. Тя влезе в сила от 1 юни. Предвидената глоба при нарушения е от 300 до 500 лв. за физически лица при първо нарушение и до 1000 лв. при повторно. За фирмите са предвидени санкции от 3000 лв. до 5000 лв. при първо нарушение и до 10 хиляди лв. при повторно.

 

Подкрепи Economic.bg