Втори опит за първи вот на недоверие към кабинета „Орешарски”

Вчера заседанието за дебати по внесения от ГЕРБ вот срещу правителството се провали поради липса на кворум

164 ~ 3 мин. четене

Днес ще бъде направен нов опит за дебати по първия вот на недоверие към кабинета „Орешарски”, след като вчерашното парламентарно заседание се провали поради липса на кворум.  Вчера от „Коалиция за България" и ДПС се регистрираха общо 103-ма народни представители.

За сметка на това,депутатите от ГЕРБ, които са и вносители на вота на недоверие, не се регистрираха, а тези от „Атака" дори не се появиха в пленарната зала. Официалната причина за отсъствието на партията на Волен Сидеров е посещение в Брюксел. Това бе и първият случай, в който партията, поискала да се гласува вот на недоверие към правителството, не се регистрира за парламентарните дебати по вота.

Ако и днешното заседание не се състои, за което вчера няколко депутата от ГЕРБ намекнаха, вотът на практика се проваля, тъй като според парламентарния правилник разискванията трябва да се проведат не по-рано от 3 и не по-късно от 7 дни след внасянето му. ГЕРБ внесе мотивите си на 19 септември.

ГЕРБ готови да бойкотират собствения си вот

"Утре е нов ден, ако "Атака" се върнат спешно с "Авиоотряд 28", влязат в пленарна зала и постигнат нужния кворум за начало на заседанието, ние ще участваме в него с удоволствие", каза на пресконференция вчера депутатът от ГЕРБ Владислав Горанов.

Бившият регионален министър Лиляна Павлова също загатна, че дебатът може и да не се състои. „Това го отричат всеки божи ден управляващите, правителството и т.нар. мнозинство, което всъщност не е мнозинство, ако ги няма „Атака”.

Второ, за да има дебат, те трябва да дадат обяснения, които те отказват да дадат четири месеца, а именно за провалената политика, която ние атакуваме. И трето, след като това се случи, всички от управляващото мнозинство бяха шокирани, започнаха да говорят най-различни неща. В последните дни, за да си докажат аргументите, да се спасят от вота, започнаха да се обясняват колко много работа са свършили.”

Много победители

"Това е победа на всички демократични сили, които имат възможност да видят, че това правителство се крепи на "Атака". Привържениците на "Атака" да видят, че държат ДПС и БСП във властта и най-вече, че БСП и ДПС не могат сами да си съберат депутатите", каза лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов.

Той добави, че било нахалство от страна на лидера на БСП Сергей Станишев да не присъства в залата, а да разчита председателят на ГЕРБ да му осигури гласа си за управлението.

"Бойко Борисов разбра, че парламентарната група на ГЕРБ ще яде бой по време на дебатите по вота на недоверие", заяви соцлидерът Сергей Станишев. По негови думи, на ГЕРБерите им е станало ясно, че дебатите в пленарна зала ще бъдат резил за тях.  "Парламентарната група на ГЕРБ изпадна в доста нелепо положение", заяви Станишев. 

"ГЕРБ заменявт политиката със самоцелен тарикатлък и продължават да губят образа си на конструктивна партия", каза лидерът на ДПС Лютви Местан. "Народната любов към Бойко Борисов отмина, но тя не е никому дадена завинаги - затова партиите сме временно в управлението. Това е очарованието на демокрацията", каза Местан. Той изрази надежда утре ГЕРБ да се регистрират. "По регистрацията ще познаете кой има сериозно отношение към този парламентарен акт на опозиционност", добави Местан. 

Вот пред провал

"Ако утре ГЕРБ отново провали заседанието, очевидно, че те не искат да се разглежда този вот на недоверие в Народното събрание", заяви вчера шефът на Народното събрание Михаил Миков.

Миков добави, че никой досега не си е позволявал да злоупотребява до такава степен с правата си. „Всеки сам избира собственото си поведение", коментира той. "Аз не викам никой. Хората са изпратили народните представители в Народното събрание, за да участват в неговата работа. Не е ангажимент на председателя да ги събира", коментира той по отношение на депутатите от "Атака".

Подкрепи Economic.bg