Яйцата и козунаците на стари цени по Великден

Най-консумираните продукти за празника на места дори могат да бъдат по-евтини със 7-8%

Автор: Economic.bg

Основните хранителни продукти за Великден са с до 7-8% по-евтини в сравнение с миналата година. Toва съобщи председателят на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата Едуард Стойчев.

„Цената на яйцата е стабилна от месеци със средни стойности около 19-20 стотинки и не се очакват ексцесии по празниците”, коментира той по отношение на най-често употребяван продукт за Великден. Тези с по-висок клас могат да струват до 25 стотинки повече, като от бранша е отчетено и свръхпроизводство на родни яйца.

Пред радио "Фокус" Едуард Стойчев обаче призна, че въпреки липсата на признаци за притеснение по отношение на цените на зърното, ако се стигне до война в Украйна, която е един от основните снабдители в Черноморския регион, то „това може да доведе до сериозни проблеми със зърното”. По този начин е важно бойните действия край Донецк да не ескалират до края на седмицата, иначе и без това кризисният пазар на хлебните изделия у нас може неприятно да изненада потребителите.

Козунаците няма да поскъпнат за Великден, а ще запазят цените си от миналата година, обещаха от бранша на хлебопроизводителите и сладкарите. И тази година се очаква да се продават на цени между 4 и 5 лв. за кг. Стойността на продукта се запазва, защото най-масово използваното брашно за сладкия обреден хляб - тип "500", се продава със "стабилен етикет" от 720 - 740 лв. за тон.

В същото време не се очаква и поскъпване на захарта, която е една от основните съставки за козунаците и други великденски лакомства. По-скъпо обаче се очаква да плащаме за по-луксозните видове. Козунаците с пълнеж от захаросани плодове и бадеми ще достигнат стойност от 8-9 лв. за килограм. Очаква се на пазара да се предлагат основно разфасовки между 400 и 600 г., тоест средната цена е към 4-6 лв. за по-скъпите козунаци.

Въпреки ниските цени, от бранша очакват за поредна година намаление в потреблението на козунаци за празника. Тенденцията е от последните десетина години, като за този период потреблението е намаляло наполовина. А и производителите все повече залагат на съставки извън България - готовите миксове за козунак, внасяни от Австрия, Германия и Франция и би следвало да са с гарантирано качество.

Междувременно от Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) наскоро се заканиха, че ще проверяват и за наличие на пазара на опасни бои, щом стартира по-масовата им продажба. 

Коментари: 0