Япония пусна първи реактор след земетресението

Събитието беше отбелязано с протести на няколко места в страната

Георги Желязков Автор: Георги Желязков

Kansai Electric Power рестартира днес Реактор 3 на атомната електроцентрала Охи. Ядреният блок е първата нова ядрена мощност пусната след инцидента с "Фукушима 1" в началото на миналата година. По-късно този месец ще бъде стартиран и четвъртия реактор в централата.

В средата на юни правителството разреши на компанията оператор да пусне в експлоатация двете ядрени мощности. Целта е да се избегне недостига на електроенергия през летните месеци на годината, когато консумацията нараства рязко.

Събитието обаче беше белязано от протести на, които бяха на различни места в Япония. Около 100 души блокираха пътя до електроцентралата, които пък бяха част от 650 протестиращи срещу пускането. В Токио от своя страна имаше по масов протест - 7000 хил. души. Противниците на ядрената енергетика обаче са много повече. Социологическо проучване показа, че около 70% от японците искат да бъдат спрени всички ядрени мощности.

Всички реактори в страната бяха спрени след земетресението от 11 март 2011 г. Те трябваше да бъдат тествани дали биха могли да издържат на земетресение и подобна приливна вълна, която беше и причината за аварията във "Фукушима 1".

Коментари: 0