Японски ресторант купи риба тон за 1.8 млн. долара

Цената е далеч над платените 56 млн. йени през миналата година за едър екземпляр от вида

344 ~ 1 мин. четене
Автор: Атанас Христов

Базираният в Токио ресторант Кимура плати рекордните 155.4 млн. йени, или 1.76 млн. долара за един екземпляр риба тон. Прясната риба, която тежи 222 кг е купена на аукцион на рибния пазар Цукидзи. Цената е далеч над платените от същата верига ресторанти 56 млн. йени през миналата година за едър екземпляр риба тон, припомня Bloomberg.

Сметките показват, че веригата ресторанти Кимура е платила по малко над 8 хил. долара за килограм живо тегло.

Президентът на веригата заведения Киоши Кимура оцени покупката като "малко скъпичка". Той обаче отбеляза, че "в прослава на Япония местните заведения трябва да предлагат най-качествената риба тон".

Японците ядат повече риба на глава от населението спрямо която и да е друга развита страна на планетата. Годишно всеки японец изяжда по 56.7 кг риба. Средната консумация в глобален мащаб е 17.1 кг на човек годишно.

Подкрепи Economic.bg