Язовирите на каскадите са пред преливане

Засега "Батак" и "Белмекен" не са опасни, защото водосборът им е на голяма надморска височина

284 ~ 1 мин. четене
Автор: Атанас Христов

Не можем да спрем водноелектрическите централи на всички язовири, защото голяма част от големите водоеми на четирите каскади са пред преливане. Критично е положението на 6 язовира на каскадите "Доспат-Въча" и "Арда" и те не могат да бъдат спрени. Резервът им е между 1 и 5 см до преливане. Като духне вятър и язовирите преливат. Това каза Митю Христозов, директор на Централното диспечерско управление на ЕСО, на заседание на браншови съвет в Министерство на икономиката, енергетиката и туризма по отношение на проблемите в сферата на въгледобива.

Така Христозов обясни защо се налага спиране на мощности от топлоцентралите в басейна "Марица-Изток" и разтоварването на АЕЦ "Козлодуй". Експертът е категоричен, че няма как да се източат всички язовири, защото това ще застраши селища по поречието на река Марица в България, дори в Гърция и Турция.

Язовирите "Батак" и "Белмекен" все още не са опасни, защото водосборът им е на голяма надморска височина, но през следващите 2-3 седмици има опасност да се напълнят, защото снеговете се топят, поясни Митю Христозов.

Той за пореден път обясни, че изключването на мощности е заради свитото вътрешно потребление и силно намалелия износ на електричество. На външните пазари обаче потреблението също е много свито, а освен това и там реките и язовирите са пълноводни и нямат нужда от електроенергия, коментира още Митю Христозов.

Подкрепи Economic.bg