За да избегнат данъци, американци се отказват от гражданството си

Близо 9 хил. са върнали паспортите си през последните години, в опит да защитят активите си

За да избегнат данъци, американци се отказват от гражданството си
188 ~ 1 мин. четене
Автор: Стилиян Гребеничарски

Броят на американците, които са се отказали от гражданството си през първите шест месеца на годината е близо до историческите рекордни стойности, пише Bloomberg. Тези данни идват преди влизането в сила на нови правила, правещи прикриването на активи пред данъчните власти значително по-трудно.

От януари до края на юни, 1 577 души са подали заявления за отказ от гражданство в посолствата на САЩ. Въпреки че се наблюдава спад от 13% на годишна база, това е едва второто полугодие от 1998 г. насам, когато броят надхвърля 1 500.

По-строгата нормативна база за банкова сметки в чужбина, влизаща в сила от 1 юли е в основата на 576 от искания, сочат данните на Федералния регистър. Само в Швейцария, над 100 финансови институции се съгласиха да предоставят под някаква форма информация за американските си клиенти. В противен случай, те рискуваха да получат внушителни глоби за съучастие в данъчни престъпления.

САЩ е единствената страна, член на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (OECD),която облага доходите на гражданите си, независимо от това къде живеят, посочват от информационната агенция. Активното преследване на данъчни бегълци започна през 2009г., когато швейцарската банка UBS плати 780 млн. долара глоба и предостави данни за близо 4 700 сметки. Тези действия са провокирали близо 9000 американци да се откажат от паспортите си за последните пет години.

Коментари: 0