За шефа на БЕХ „Южен поток” по-важен от газовите връзки

Проектът означава енергийна сигурност и икономически ползи, изтъква Иван Йончев

Автор: Николай Марченко

Основните цели на Българския енергиен холдинг (БЕХ) до края на годината са реализацията на проектите, които сме започнали и на първо място това е проектът „Южен поток”. Това заяви изпълнителният директор на Българския енергиен холдинг (БЕХ) Иван Йончев.

За него изграждането на газовите интерконекторни връзки със съседните държави не е по-важно, въпреки че е задължение на България пред Европейския съюз (ЕС) от 2009 г. насам. “На второ място това е проектът за диверсификация на източниците, която е южната интерконекторна връзка”, каза Йончев.

Според него „Южен поток” означавал „най-вече енергийна сигурност”.”Най-важното от енергийната гледна точка е диверсификацията на доставките, т.е. България става първа страна, която получава газ от газопровода, така че ние няма да бъдем зависими от всякакви политико-икономически сътресения в съседни държави, както беше последният пример от 2009 г.”, припомни топмениджърът.

Той е на мнение, че става дума за реален пример: „Тогава ние всички изпитахме тази криза в българската енергетика”. „Този проект ще има изключително значение по време на своето изграждане, тоест в момента на строителството ще бъде реализирана икономическа полза за българската държава, чрез повишаване на икономическата активност на бизнеса, тъй като това е мащабен проект, който представлява горе долу по 10% от Брутния вътрешен продукт (БВП) на страната”, аргументира се Иван Йончев.

Той преповтори тезата на управляващите, че „Южен поток” щял да доведе до икономическа активност и в най-бедните части от страната. „В същото време той ще осигурява и доход от плащане на данъци и такси, осигуровки и митнически налози по време на своята реализация, който ще постъпват и остават в бюджета на държавата”, уверява шефът БЕХ.

Като допълнителен положителен икономически акцент  той отбеляза и предоговорените лихвени нива, които „от заложени 8% се предоговориха от новия екип на БЕХ на ниво от 4.24%”. Това се случи по време на визитата на президента на руския монополист „Газпром” Алексей Милер у нас в края на 2014 г. и след 4-часови преговори с премиера Пламен Орешарски.

Коментари: 0