Забраниха полетите на F-35

Американският бомбардировач има дефект в турбината

3686 ~ 1 мин. четене
Георги Желязков Автор: Георги Желязков

Един от шедьоврите на американската военна техника - бомбардировачът пето поколение F-35 временно няма да лети. От Пентагона обявиха, че спират всички полети, заради техническа неизправност.

По време на стандартна техническа проверка на силата на въздушната струя на двигателя на един F-35, е открита пукнатина на една от лопатките на реактивната турбина.

Изтребителят все още не е на официално въоръжение в САЩ. Произведени са 13 тестови самолета, които обаче са все още в режим "разработка и предварително производство".

Разработката на проекта беше започната през 2001 г. Първоначално прототипът трябваше да е готов до 2003 г., но заради множество проблеми първият полет е направен едва през 2006 г. Дефектите постоянно преследваха машината, което забави много пускането на бомбардировача в експлоатация.

F-35 се води най-скъпата оръжейна програма в света с цена от почти 400 млрд. долара. Купуването на един самолет от производителя Lockheed Martin струва на американската армия 83 млн. долара. Самата разработка се е оскъпила с близо 70% от началната цена през 2001 г.

F-35 е многоцелеви изтребител, проектиран с използване на технологията Stealth и способен да носи ядрени заряди. Друго предимство на самолета е възможността да да извършват вертикално излитане и кацане.

 Машината е разработена в три варианта: за нуждите на Военно-въздушните сили на САЩ (наземно базиран с конвенционално излитане и кацане), Военно-морския флот на САЩ (палубен изтребител), както и Корпуса на морската пехота на САЩ и Кралския военно-морски флот на Великобритания (късо излитане и вертикално приземяване).

Подкрепи Economic.bg