Задълженията на "Топлофикация София" са се увеличили

В края на юни 2013 г. Текущите и нетекущите задължения са достигнали 86 млн. лв.

104 ~ 1 мин. четене
Георги Желязков Автор: Георги Желязков

Текущите и нетекущите задължения на "Топлофикация София" са нараснали 5.6% за една година и в края на юни достигат 586 млн. лв. Това каза изпълнителният директор на дружеството Стоян Цветанов на заседание на парламентарната Комисия по енергетика, предаде "Фокус". Той обаче уточни, че срещу повечето задължения стоят повече вземания от НЕК. Те са нараснали с 45 млн. лв.

"Ако тези пари бяха преведени на софийската топлофикация, ние ще видим, че не само няма нарастване, а дори има намаляване с 10 млн. лв. на общите задължения", заяви Цветанов.

"Всички задължения, които отчитаме към "Булгаргаз" и БЕХ, са натрупани в последните 10 години. 150 млн. лв. са натрупани до 2007 г., до 2010 г. нараснаха с още 350 млн. лв.", добави той.

"Събираемостта е един тежък и дълъг процес, който не може да се реши за една година", заяви Цветанов. През 2012 г. са заведени 27 000 дела от 16 юристи на "Топлофикация". "Около 20 млн. лв. са събрани по дела за миналата година", уточни той. "10 млн. лв. са ефект от въвеждането на кол-център с цел събиране на стари задължения към „Топлофикация", каза Цветанов.

От цифрите, които изнесе директорът на дружеството стана ясно, че около 74% от абонатите на компанията са със задължения до 6 месеца.

Подкрепи Economic.bg