Загубите на ЕСО били заради енергийния регулатор

От регулираната дейност през миналата година сме с над 150 млн. загуба, обясни изпълнителният директор на Електроенергийния системен оператор Иван Йотов

4037 ~ 1 мин. четене
Георги Желязков Автор: Георги Желязков

На Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) й е най-лесно да намалява цените на държавните дружества, но това води до загуби за оператора. Това каза изпълнителният директор на Електроенергийния системен оператор (ЕСО) Иван Йотов по време на днешния Обществен съвет по енергетика. Той се оплака, че през последните години регулаторът постоянно занижава цените за ЕСО.

"ЕСО в никакъв случай не желае увеличаване на цените за крайния потребител", категоричен беше Йотов.

Той обясни, че заради постоянната тенденция за занижаване на цените на ЕСО, дружеството е на загуба. "Подобно нещо не се случва никъде другаде по света - енергиен оператор да е на загуба", каза шефът на ЕСО.

"От регулираната дейност през миналата година сме с над 150 млн. загуба. Как сме я намалили до 39 млн. лв. е въпрос, който е стоял пред ръководството постоянно", каза Йотов.

Той се оплака, че през тази година износът е свит с около 50%. "Това, което взимаме от такси за пренос е над 3 пъти по-малко от това, което беше реализирано през 2012 г. Миналата година ДКЕВР ни взе 150 млн. лв., което според тях надвзет приход", добави Йотов.

Директорът на ЕСО е категоричен, че сегашното състояние на оператора се дължи на ДКЕВР. "Не може да сме учудени. Ние всеки месец даваме отчети на ДКЕВР за нашето състояние", каза още той.


Подкрепи Economic.bg