Захариева: До две седмици избираме енергийния одитор

Нужен е пълен финансов анализ на всички в енергийния сектор, смята вицепремиерът и министър на регионалното развитие

3620 ~ 1 мин. четене
Георги Желязков Автор: Георги Желязков

Изпълнителят на международния енергиен одит в енергийния сектор ще бъде избран до края на следващата или най-късно по-следващата седмица. Това каза в ефира на БНТ вицепремиерът и министър на регионалното развитие Екатерина Захариева.

"Нужен е пълен финансов анализ на всички в енергийния сектор, за което ще поискаме помощ от Европейската комисия, за да няма спекулации по отношение на резултатите от него", каза Захариева. Тя обясни, че на базата на този анализ ще стане ясно как ценовата структура може да бъде променена.

Според нея приоритетът е осветляването на дейностите в енергийния сектор и отношенията между производителите и потребителите. "По това можем да работим още сега, въпреки че няма възможност за законодателни промени", смята каза Захариева. "Въпреки това обаче правителството ще работи върху изготвянето на изменения в закона, които да предвиждат назначаването на членовете на енергийния регулатор от парламента, а също и правила, при които мандатът на комисарите може да бъде прекратяван. Докато е толкова свързан с изпълнителната власт е съмнителна неговата независимост, добави тя.

Екатерина Захариева увери, че правителството ще търси резерви в целия бюджет, за да помогне финансово на най-уязвимите групи в обществото. "Ще действаме балансирано и устойчиво, за да решим какво ще правим с наличния бюджет, защото той не е гласуван и предложен от нас и трябва да се съобразим с него", обясни Захариева.

Подкрепи Economic.bg