Zamunda е отново в черния списък на САЩ

Според американския доклад 10 от най-популярните торент-тракери се хостват в държави от ЕС

632 ~ 1 мин. четене
Автор: Божидара Иванова

Българският торент тракер "Замунда" (Zamunda.net) отново попадна в черния списък на САЩ за пиратски сайтове. Това става ясно от доклад на американското Министерство на търговията, цитиран от ЕUobserver.

Според доклада страните от Европейския съюз (ЕС), в които има хостнати пиратски сайтове са Швеция (Baixedetudo.net, ThePiratebay.se), Полша (DarkWarez.pl ), Великобритания (Mp3Skull.com, PutLocker.com), Чехия (RapidShare.com), Испания (Seriesyonkis.com), Холандия (Uploaded.net ), Франция (Wawa-Mania.ec) и България (Zamunda.net). Останалите сайтове от списъка са хоствани в страни като Канада, Финландия, Китай, Барбуда, Виетнам.

В документа се посочва още, че заради "глобалния си мащаб и популярност" тези сайтове "подкопават важни сравнителни предимства на САЩ в областта на иновациите в ущърб на американските работещи", тъй като голяма част от нелегално споделяната музика, филми или игри са дело на американски артисти и разработчици.

Като мерки за справяне с незаконнтото споделяне на продукти, са посочени различни форми - от наказателни дела и многомилионни глоби, до глоби от порядъка на 600 долара.

В докладът се отбелязва, че в момента има наказателно дело срещу Zamunda.net. Българските торент тракери с много популярни не само в България, но и в останалите страни от региона.

Подкрепи Economic.bg