Започва борбата за патенти на Kodak

Редица големи компании са се обединили в две големи групи с цел борба за патентите на компанията

7008 ~ 2 мин. четене

Надеждите на компанята Kodak да успее да излезе от от несъстоятелност са изправени пред поредния критичен тест. В понеделник започва търг на патенти, който би могъл да събере повече от 2 млрд. долара, според поддръжници на компанията, съобщава Financial Times.

Първата стъпка в търга идва само няколко дни след като Международната търговска комисия на САЩ постанови решение срещу Kodak в дело за патент, подадено срещу Apple и Research In Motion, смятан за един от най-важните такива за фото-гиганта.

Така сега корпорациите Apple и Google отново се изправят една срещу друга в наддаването за голямата колекция от патенти, притежавана от фалиралия производител Kodak. Редица големи компании са се обединили в две големи групи с цел борба за патентите на компанията.

В едната група влизат Microsoft, Apple и компанията Intellectual Ventures, която се занимава с изкупуване на патенти за последващо лицензиране, а в другата - Samsung, LG, Google и RPX Corp и HTC.

WSJ съобщава, позовавайки се на запознати със ситуацията източници, че преговорите по предложенията, които ще бъдат направени на търга, могат да продължат през целия уикенд, като сегашният състав на групите може да се промени и на самия търг може да се появят и нови компании. WSJ пише:

"Заседанието по делото за обявяване в несъстоятелност на Kodak, което ще позволи разпродаването на търг на патентите на компанията, е насрочено за 8 август. Патентите ще се продават в два лота: патенти, свързани със заснемането и обработката на изображения във фотоапарати, смартфони и таблети, и патенти на Kodak Imaging Systems and Services, отнасящи се към съхранението и анализа на изображения".

Обединяването на компании в две и повече групи с цел придобиване на патенти е честа практика. Така през миналата година алианс от производители в състав Microsoft, RIM, Apple, EMC, Sony и Ericsson придоби 6000 патента от компанията Nortel, оставяйки с празни ръце Google и Intel. Този път за борбата за патентите на Kodak Google си партнира с HTC, Samsung и LG - тримата най-големи производители на Android-устройства, както и с компанията RPX Corp., която формира собствено патентно портфолио.

Най-голям брой искове и насрещни искове в текущия патентен спор са подали Apple и Kodak.

Подкрепи Economic.bg