Заработи новата Морска гара в Бургас

Трима зам.-транспортни министри прерязаха лентата

3719 ~ 1 мин. четене

Новата Морска гара в Бургас заработи официално. Съоръжението бе открито днес от зам.-министрите на транспорта, информационните технологии и съобщенията Петър Киров, Антон Гинев и Георги Тодоров. Съоръжението, което се намира на пристанище Бургас, е част от проекта "Супер Бургас - Зона за обществен достъп" - фаза първа.

"Днес можем да се поздравим с успешно завършения проект за изграждане на Международна морска гара на пристанище Бургас. Пътническият терминал се простира на 2700 кв.м. застроена площ и може да поема около 100 хил. пасажера годишно. Инвестициите, които направихме за неговото завършване, възлизат на над 3 млн. лв.", каза Киров.

По думите му проектът е много важен за развитие на круизния туризъм, като през последните години се наблюдава все по-голям интерес от този сектор към България. През сезон 2013 в Бургас и Несебър се очаква рекорден брой корабни посещения със около 20 хил. пасажери. Само през октомври се очакват още три посещения.

Утре, 4 октомври, на новата гара ще акостира близо 300 метровия кораб Celebrity Constellation с 2000 пасажера на борда.

"Трябва да подчертаем важността и на европейската помощ по линия на Оперативна програма "Транспорт", добави Петър Киров. Във финална фаза е изпълнението на проект "Техническа помощ за проучване възможността за осъществяване на инвестиционен проект "Супер Бургас - зона за обществен достъп" в рамките, на който е разработена цялостна концепция за реализирането на зоната за обществен достъп като интермодален транспортен терминал.

Изпълнител на проектирането и строително-монтажните работи е Консорциум "Техномашпрогрес ТВП". Общата стойност на инвестицията е в размер на 3 298 000 лв.

Подкрепи Economic.bg